AcasăAgriculturaGheorghe Gaberi crede că piața locală este prea mică pentru cantitățile de...

Gheorghe Gaberi crede că piața locală este prea mică pentru cantitățile de struguri produse în Moldova

Strugurii albi sunt tot mai preferați de consumatorii din țară, dar și din străinătate, chiar dacă sunt mai scumpi. Gheorghe Gaberi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri de Masă și fost șef al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a comunicat pentru Agroexpert, că piața locală este una destul de mică, în capitală se consumă  pe zi 10 tone de struguri, adică roada de pe un hectar, ceea este destul de puțin. Prin urmare, producătorii fie pregătesc recolta pentru export, fie o livrează la fabricile de vin, iar pentru comerț păstrează o cantitate mai redusă.

Pe rafturile din magazine, strugurii albi și roz sunt din abundență, pe când tradiționalul soi ”Moldova” care anii precedenți era la mare căutare, stă poziționată mai timid. Cumpărătorii aleg primele soiuri, chiar dacă au un preț mai mare.

”Prețul de vânzare este destul de mic, ținând cont de toate costurile suportate de producători. În magazine, prețul variază între 15-16 lei, pe când producătorii încasează undeva sub 8 lei, dar cu așa preț le este mai simplu să vândă strugurii la fabrica de vin. Soiul ”Moldova” a avut prețul de 5-6 lei, la vânzare direct la fabrici. Numai fabrica de vin din Costești a prelucrat circa 2 mii tone de struguri ”Moldova” în această toamnă. Au găsit o metodă de a prelucra strugurii și de a produce vin alb din ei, am gustat și eu vinul, parcă e de Aligoté. Dar vreau să vă spun că piața locală e prea mică pentru cantitățile produse de struguri, abia de se consumă 10 tone de struguri pe zi, adică roada de pe un hectar, ceea ce este destul de puțin. Prin urmare, vom avea struguri autohtoni în vânzare, până la primăvară” a menționat Gheorhe Gaberi.

Chiar și consumatorii din Rusia, care ani de zile au preferat strugurii negri, treptat și aceștia și-au schimbat preferințele, cumpărând în prezent struguri albi. Proporția strugurilor exportați de regulă este de circă 60% soiuri albe și 40 % – struguri roșii.

    ”Și în Rusia se exportă mai nou struguri albi, deși înainte se prefera soiul ”Moldova”. Strugurii buni sunt ceruți la export, la un preț mult mai bun. Nu am cifrele exacte acum, dar pot să vă spun că până la finele lunii noiembrie, am exportat dublu în acest an comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Producătorii noștri au învățat lecția, mai bine să vândă strugurii acum, cât este cerere, decât să aștepte până în lunile ianuarie-februarie pentru a vinde la un preț mai mare” a declarat Gheorghe Gaberi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri de Masă din Moldova.

alocapitala
bazadedate

Astăzi, în cadrul rubricii „Trei întrebări fără politică”, discutăm cu Victor Țurea

Astăzi, în cadrul rubricii "Trei întrebări fără politică", discutăm cu Victor Țurea Scurtă prezentare: Victor Grigorievici Țurea - fondator și director al companiei „Birovits", specializată...
Policontract DI_4403
Chișinău
cer senin
6.1 ° C
6.6 °
5 °
53 %
2.2kmh
0 %
lun
6 °
mar
1 °
mie
1 °
joi
4 °
vin
1 °
HR-Consulting Ro DI_4373