Industrii
AcasăActualGavrilița indignată de decizia Rusiei de a interzice importul de produse din...

Gavrilița indignată de decizia Rusiei de a interzice importul de produse din Moldova. ANSA dă explicații

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor(ANSA) nu a primit oficial nota din partea autorității competente din Federația Rusă cu privire la depistarea insectelor dăunătoare în fructele și legumele din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, 10 august, de directorul ANSA, Radu Mustață, în cadrul ședinței de Guvern.

”Cum e posibil ca fructele și legumele din raionul Criuleni să aibă aceste insecte, iar cele din raionul Dubăsari să fie fără probleme?”, a întrebat Prim-ministrul, Natalia Gavrilița.

Directorul ANSA a spus că așteaptă nota oficială de la Rosselhoznadzor, care va fi analizată atent. ”Dacă va fi necesar de consolidat acele controale ANSA pe domeniul fitosanitar o vom face și vom informa prompt colegii din Federația Rusă, vom analiza fiecare regiune în parte”, a precizat el.

În context, Natalia Gavrilița a menționat că Republica Moldova a deschis semnificativ piața Uniunii Europene, respectiv ”trebuie să ne preocupăm de calitatea produselor noastre și de menținerea piețelor pe care le avem”.

”În afară de aceasta trebuie să căutăm noi piețe de desfacere. Dar la această etapă trebuie să vedeți care este comunicarea oficială, după care să intensificați controalele, inclusiv cu prezență fizică. Dacă este nevoie de anumite soluții, să angajăm companii care ajută autoritatea națională să certifice produsele spre export”, a spus premierul.

Totodată, Musteață a precizat că, Republica Moldova exportă în foarte multe state, dar până la momentul actual nu a fost nici o notificare oficială pe domeniul fitosanitar de la alte state.

Menționăm că, Rosselhoznadzor a introdus restricții la importul de produse agricole din 31 de regiuni ale Republicii Moldova în Rusia, din 15 august. Potrivit Federației Ruse, decizia a fost luată urmare a depistării repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești, care intră pe teritoriul Rusiei.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
40 %
4.1kmh
0 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
27 °
Tehgaz Grup S.R.L.