Industrii
AcasăActualGavrilița a mers la cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova....

Gavrilița a mers la cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova. Guvernul este în plină pregătire pentru iarna viitoare

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a efectuat o vizită de lucru la Criuleni, unde a mers la cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova, cu o capacitate de 2,8 MW. Parcul, cu o suprafață de 8 hectare, are instalate 7 400 de panouri fotovoltaice și 16 invertoare și poate aduce anual, în bugetul raionului Criuleni, circa 3-5 milioane de lei. Acesta a fost construit cu sprijinul Guvernului Chinei, valoarea totală a proiectului fiind de 4 milioane de euro.

Din luna decembrie, Parcul Fotovoltaic a produs 2,650 MWh, iar în luna martie curent a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice cu  I.S.C. „Premier Energy” SRL, la prețul de 0,88 lei/kW.

”Am subliniat importanța investițiilor în energia din surse regenerabile, menționând că, în contextul crizei la nivel regional, Guvernul este în plină pregătire pentru iarna viitoare. Prioritățile noastre sunt protejarea consumatorilor vulnerabili, creșterea eficienței energetice, accelerarea dezvoltării surselor regenerabile și diversificarea surselor de aprovizionare. Toate acestea reprezintă coordonatele principale ale sectorului energetic înaintea sezonului rece”, a declarat premierul.

De asemenea, în cadrul vizitei, Gavrilița a vorbit despre acțiunile întreprinse de Executiv pentru a asigura mai multă independență energetică. ”În acest sens, autoritățile continuă demersurile în privința creșterii capacităților alocate anterior energiei regenerabile în mixul energetic, mai exact a energiei fotovoltaice la tarif fix, majorând cota de la 70 MW la 170 MW”, susține prim-ministrul.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
cer senin
18.3 ° C
18.3 °
18.2 °
88 %
5.1kmh
0 %
joi
30 °
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
34 °
lun
30 °
MGM ro DI-4357