Compania aeriană din România Blue Air, fostul acționar majoritar al Air Moldova, și-a declarat falimentul. Potrivit documentelor Agenției Române de Administrare Fiscală, datoria companiei depășește 402 milioane de lei. Din această cauză, 6 aeronave au fost sechestrate de la Blue Air, iar bunurile companiei au fost puse sub sechestru.
Compania Blue Air Aviation SA a solicitat intrarea în insolvență, iar Tribunalul București a admis cererea companiei low-cost. La finalul săptămânii trecute un grup de 85 de angajați Blue Air au cerut intrarea în insolvență a companiei aeriene românești deoarece aceștia încearcă să-și recupereze salariile restante. Cererea lor nu a fost audiată de instanță, dar a fost admisă pe 21 martie, relatează Boarding Pass.
În plus, judecătorii Tribunalului București au desemnat în funcția de administratori judiciari provizorii pe Infinexa Restructuring SRPL şi Mușat & Asociații – Restructuring\Insolvency SPRL. Cele două entități vor beneficia de o remunerație de 7.000 lei din averea debitorului, potrivit Tribunalului București.
Totodată, judecătorii au dispus conexarea unui dosar de cerere a insolvenței Blue Air din februarie 2023 a căror părți creditoare sunt Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca și o companie care asistă pasagerii să-și recupereze compensațiile pe care companiile aeriene le datorează acestora pentru zboruri întârziate sau anulate. Termenul de judecată a fost stabilit pentru 20 iunie 2023.
Menționăm că zborurile Blue Air au fost suspendate la 6 septembrie 2022, după ce conturile companiei au fost sechestrate din cauza datoriilor. Ulterior, la sfârșitul lunii septembrie, compania aeriană a declarat că nu poate relua zborurile pe 10 octombrie, așa cum era prevăzut, dar nu a dat un nou termen limită.
Pe 4 octombrie, Autoritatea Română pentru Protecția Consumatorilor a impus companiei o amendă de 10 milioane de lei, adică 2 milioane de euro, pentru anularea zborurilor din perioada iunie-septembrie, inclusiv anularea tuturor zborurilor după 6 septembrie. Sancțiunea a venit după ce Blue Air a primit o amendă similară în iulie pentru anularea a peste 11.000 de zboruri în cursul anului.
Precizăm că, la sfârșitul anului 2022, statul român a devenit acționarul majoritar al Blue Air prin Agenția de Administrare a Activelor Statului și a cumpărat 75% din companie.