Industrii
AcasăActualFostul acționar al Air Moldova, compania aeriană Blue Air, este oficial în...

Fostul acționar al Air Moldova, compania aeriană Blue Air, este oficial în insolvență. Despre ce este vorba?

Compania aeriană din România Blue Air, fostul acționar majoritar al Air Moldova, și-a declarat falimentul. Potrivit documentelor Agenției Române de Administrare Fiscală, datoria companiei depășește 402 milioane de lei. Din această cauză, 6 aeronave au fost sechestrate de la Blue Air, iar bunurile companiei au fost puse sub sechestru.

Compania Blue Air Aviation SA a solicitat intrarea în insolvență, iar Tribunalul București a admis cererea companiei low-cost. La finalul săptămânii trecute un grup de 85 de angajați Blue Air au cerut intrarea în insolvență a companiei aeriene românești deoarece aceștia încearcă să-și recupereze salariile restante. Cererea lor nu a fost audiată de instanță, dar a fost admisă pe 21 martie, relatează Boarding Pass.

În plus, judecătorii Tribunalului București au desemnat în funcția de administratori judiciari provizorii pe Infinexa Restructuring SRPL şi Mușat & Asociații – Restructuring\Insolvency SPRL. Cele două entități vor beneficia de o remunerație de 7.000 lei din averea debitorului, potrivit Tribunalului București.

Totodată, judecătorii au dispus conexarea unui dosar de cerere a insolvenței Blue Air din februarie 2023 a căror părți creditoare sunt Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj Napoca și o companie care asistă pasagerii să-și recupereze compensațiile pe care companiile aeriene le datorează acestora pentru zboruri întârziate sau anulate. Termenul de judecată a fost stabilit pentru 20 iunie 2023.

Menționăm că zborurile Blue Air au fost suspendate la 6 septembrie 2022, după ce conturile companiei au fost sechestrate din cauza datoriilor. Ulterior, la sfârșitul lunii septembrie, compania aeriană a declarat că nu poate relua zborurile pe 10 octombrie, așa cum era prevăzut, dar nu a dat un nou termen limită.

Pe 4 octombrie, Autoritatea Română pentru Protecția Consumatorilor a impus companiei o amendă de 10 milioane de lei, adică 2 milioane de euro, pentru anularea zborurilor din perioada iunie-septembrie, inclusiv anularea tuturor zborurilor după 6 septembrie. Sancțiunea a venit după ce Blue Air a primit o amendă similară în iulie pentru anularea a peste 11.000 de zboruri în cursul anului.

Precizăm că, la sfârșitul anului 2022, statul român a devenit acționarul majoritar al Blue Air prin Agenția de Administrare a Activelor Statului și a cumpărat 75% din companie.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.mgm.md/
https://www.intertext.md/
https://casalot.md/ro/index.html
Chișinău
cer senin
12.2 ° C
13.2 °
12.2 °
82 %
2.1kmh
0 %
mie
29 °
joi
29 °
vin
29 °
sâm
28 °
Dum
25 °
https://www.mgm.md/
https://mediagallery.md/home/ro/
https://casalot.md/ro/index.html
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418