Industrii
AcasăActualFosta cafenea Crizantema a fost scoasă la vânzare. Ce a fost în...

Fosta cafenea Crizantema a fost scoasă la vânzare. Ce a fost în neregulă cu privatizarea sa în 2018?

Fosta cafenea Crizantema de la Academia de Științe, privatizată anterior cu 6,6 milioane de lei, a fost scoasă la vânzare împreună cu terenul aferent. Valoarea acesteia este de 1,8 milioane de euro, adică aproximativ 37 de milioane de lei, informează MoldStreet.

Anunțul de vânzare a fost făcut de actualul proprietar, compania Astercon-Grup. În descriere se specifică faptul că cafeneaua este înconjurată din trei părți de un parc, ceea ce reprezintă o oportunitate excelentă pentru a dezvolta o afacere de succes.

Cafeneaua Crizantema, situată pe strada Academiei, a fost deținută de stat până în 2018. Apoi, guvernul condus de Pavel Filip a decis să o privatizeze. Acest lucru s-a întâmplat la un an de la așa-numita reformă a Academiei de Științe, inițiată de Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc prin intermediul guvernului Filip.

După această „reformă”, toate instituțiile de cercetare au fost preluate de Ministerul Educației și Culturii, iar activele acestora au fost preluate de Agenția Proprietății Publice (APP).

Ca urmare, cafeneaua a fost scoasă la licitație publică și vândută în toamna anului 2018 pentru 6,6 milioane de lei, împreună cu un teren de 44 de acri. Ion Brăguța, administratorul companiei, a devenit noul proprietar. La scurt timp după aceea, el a reorganizat întreprinderea de alimentație publică Crizantema într-o societate cu răspundere limitată.

Doi ani mai târziu, Astercon-Grup a devenit proprietarul clădirii și al terenului.

În 2021, Curtea de Conturi a constatat, în raportul de audit al privatizării activelor pentru perioada 2013-2019, că terenul a fost vândut cu doar 920.800 de lei. Asta în ciuda faptului că valoarea estimată a terenului, conform Registrului Imobiliar, era de 4,84 milioane de lei. Astfel, prețul a fost redus cu aproape 4 milioane de lei.

Menționăm că, Curtea de Conturi a identificat și alte nereguli și reduceri ale valorii activelor în cadrul altor privatizări din 2018.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni
Chișinău
cer senin
0.2 ° C
0.2 °
0.2 °
64 %
0.5kmh
0 %
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
13 °
lun
10 °
mar
3 °
HR-Consulting Ro DI_4373