Industrii
AcasăActualForumul de la Davos prezice o încetinire a economiei mondiale. Europa va...

Forumul de la Davos prezice o încetinire a economiei mondiale. Europa va fi cea mai puțin norocoasă

În 2023, lumea s-ar putea confrunta cu o recesiune economică. Experții estimează că creșterea globală va încetini, iar muncitorii se vor confrunta cu o stagnare a salariilor și cu o inflație în creștere. Europa se confruntă cu cele mai dificile provocări, cu un risc de depreciere de 100% și un risc de inflație ridicată de 57%. Între timp, la nivel global, China ar avea cele mai bune rezultate. Acolo, probabilitatea unei încetiniri a economiei este de 48%, în timp ce inflația este posibil să creasca doar cu 5%. Această prognoză a fost făcută de economiștii șefi ai Forumului Economic Mondial. BP urmărește Forumul de la Davos și asta este ceea ce se discută acolo.

Experții estimează că, după Europa, cele mai mari scăderi ale PIB-ului vor fi înregistrate în SUA (probabilitate de 91%). Aceasta este urmată de Asia Centrală (69%), America Latină și Africa de Sud (68% fiecare), Asia de Est (37%), Orientul Mijlociu și Africa de Nord (30%). Cea mai mică scădere este așteptată în Asia de Sud, cu un risc de doar 15%.

Experții prognozează o inflație ridicată în 2023 în aproape toată lumea, cu excepția Chinei, dar în mod inegal. America Latină are un risc de inflație ridicată de 45%, Asia Centrală de 42%, iar Orientul Mijlociu și Africa de Nord de 37%. Cel mai mic risc de inflație ridicată este în China, de doar 5%, ceea ce înseamnă că există șanse foarte mici ca prețurile să crească puternic în această țară.

„În ceea ce privește costurile alimentelor, există o divergență accentuată între țările cu venituri mari și cele cu venituri mici”, se arată în raportul Forumului. Astfel, creșterea prețurilor la alimente va afecta puternic țările mai sărace, iar majoritatea populației acestora se va confrunta cu insecuritatea alimentară.

Banca Mondială prognozează o recesiune globală pentru 2023, așteptând o creștere a PIB-ului de 1,7 ori. Aceasta este cea mai mică rată din 1993, cu excepția recesiunilor din 2009 și 2020.

Estimările Fondului Monetar Internațional prevăd, de asemenea, o încetinire a creșterii economice globale la 3,2% în 2022 și 2,7% în 2023, de la 6% în 2021. Din 2001, situația s-a înrăutățit doar în timpul crizei financiare mondiale și al pandemiei Covid-19. În același timp, Fondul a înrăutățit prognoza de creștere pentru zona euro de la 1,2% la 0,5%.

„Europa este afectată de războiul din Ucraina și de impactul unei creșteri bruște a ratelor dobânzilor”, se arată în raportul Forumului. Pe de altă parte, în SUA, înăsprirea monetară a fost un obstacol în calea creșterii economice.

Mediul de afaceri se va confrunta în 2023 cu o cerere globală slabă, costuri ridicate ale împrumuturilor și deficit de cadre. Aceste provocări, potrivit experților forumului, vor afecta comerțul, investițiile, forța de muncă și tehnologia.

Pe de altă parte, scăderea percepută a criptomonedelor nu va afecta prea mult piețele financiare mai mari, iar majoritatea economiștilor nu se așteaptă la alte perturbări economice din cauza pandemiei.

În vremuri de criză, sindicatele atrag atenția asupra necesității unei mai mari protecții sociale, a unei reconversii profesionale în masă și a unor creșteri salariale.

Stephen Cotton, secretarul general al Federației Internaționale a Lucrătorilor din Transporturi, sfătuiește guvernele să investească în cetățenii lor pentru a „opri spirala descendentă a recesiunii”. La rândul său, secretarul general al Education International, David Edwards, sugerează îmbunătățirea educației publice pentru a „învăța lecția cheie a crizei”.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Real Business Ro DI_4410