Industrii
AcasăActualFondul pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei va acorda împrumuturi ieftine....

Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei va acorda împrumuturi ieftine. Dar nu la toți

Antreprenorii vor putea primi credite în condiții mai avantajoase decât în prezent, cu ajutorul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei (FACEM). Cu o zi înainte, la 20 septembrie, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a prezentat un proiect pentru crearea fondului. Ratele creditelor preferențiale vor fi cu 30-40% mai mici decât ratele actuale ale împrumuturilor.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a subliniat la lansarea proiectului că accesul la finanțare mai ieftină și pe termen lung este vital pentru dezvoltarea afacerilor și creșterea economică. Ea a adăugat că dezvoltatorii de proiecte estimează că fondul va finanța 2.800 de proiecte în valoare de aproape 3 miliarde de lei în următorii trei ani.

În același timp, portofoliul fondului în 2022 va fi minim – 70 de milioane de lei. În 2023 va crește la 450 de milioane de lei, în 2024 – la 1 miliard de lei, iar în 2025 – la 1,32 miliarde de lei. Mărimea medie a creditului în 2022 va fi de 700 mii lei, în 2023 – 900 mii lei, în 2024 – 1 milion de lei și în 2025 – 1,1 milioane de lei.

Potrivit ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, FACEM va ajuta antreprenorii să treacă mai ușor peste crize. După cum a subliniat Gaibu, întreprinderile au acum acces în principal la credite bancare, care sunt destul de scumpe, deoarece sunt formate pe baza depozitelor populației.

Problema banilor scumpi, a spus el, ar trebui să fie rezolvată prin noul fond – pentru a oferi businessului finanțare pe termen mediu și lung la o rată fixă a dobânzii „adecvată”. Cu toate acestea, fondul va acorda împrumuturi prin intermediul băncilor și al unor instituții de microfinanțare, care își vor asuma, în orice caz, o parte din riscurile de credit.

Consultantul de proiect Oleg Verejan a declarat pentru BP că autoritățile vor publica în curând un proiect de lege privind înființarea fondului, iar apoi guvernul va aproba o hotărâre și un regulament. Potrivit estimărilor sale, până la sfârșitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie, toate documentele necesare pentru funcționarea fondului vor fi aprobate, iar fondul va începe să acorde primele împrumuturi la sfârșitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie.

Verejan a explicat că fondul va avea două produse de împrumut. Prima este reprezentată de împrumuturile obișnuite în lei, dar pe un termen mai lung – de 5-7 ani și cu o dobândă mai mică, de 5-6%. Acest lucru, a spus el, ar reduce povara financiară a businessului atunci când rambursează împrumuturile.

Cel de-al doilea produs al fondului este un împrumut plus grant sau un împrumut plus garanție. În special, o garanție din partea fondului va face posibilă obținerea unui împrumut în cazul în care întreprinderea nu dispune de garanțiile necesare, precum și influențarea ratei dobânzii. În cazul unei subvenții, guvernul va rambursa o parte din dobânzile plătite la sfârșitul perioadei de împrumut. Cel de-al doilea produs va fi și mai favorabil pentru business, cu rate ale dobânzii de cel mult 4-5%.

Se intenționează să se strângă bani din buget și de la partenerii externi de dezvoltare pentru a alimenta fondul.

Împrumuturile preferențiale vor fi disponibile pentru întreprinderile mici și mijlocii din anumite sectoare prioritare. Potrivit lui Verejan, etapa inițială implică proiecte de investiții în eficiența energetică, procesarea produselor agricole și producția orientată spre export. În viitor, este posibil să se acorde împrumuturi pentru capitalul de lucru al companiilor.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Lantaur ro DI-4376
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
40 %
4.1kmh
0 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
27 °
Real Business Ro DI_4410