Industrii
AcasăActualFMI este îngrijorat de posibilul impact al crizei asupra Moldovei

FMI este îngrijorat de posibilul impact al crizei asupra Moldovei

FMI este îngrijorat de posibilul impact al crizei asupra Moldovei, care are relații comerciale strânse atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Această opinie a fost exprimată de directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune CBS, transmite InfoMarket.

Ea a declarat că Fondul Monetar Internațional nu crede în prezent că situația din Ucraina ar putea duce la o criză financiară globală, deși o serie de țări vor fi afectate. „Nu”, a spus ea, răspunzând la o întrebare conexă. – Pot să vă spun ce observăm în acest moment. Reducem previziunile de creștere a PIB-ului mondial pentru 2022. Pentru țările care și-au revenit rapid după criza coronavirusului, creșterea va fi pozitivă, dar pentru cele rămase în urmă, consecințele vor fi mai dure.”

Șefa FMI a adus drept exemplu foametea din Africa, creșterea prețurilor la energie, îngrășăminte și metale, precum și creșterea inflației ca posibile consecințe ale crizei ucrainene. „Vorbim despre SUA și despre țări în curs de dezvoltare precum Mexic și Brazilia”, a adăugat Georgieva.

Ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul crizei din Ucraina asupra restului lumii, în special în ceea ce privește situația energiei și a inflației. „Mă îngrijorează faptul că există consecințe care merg dincolo de Ucraina și Rusia”, a spus ea.

Kristalina Georgieva a declarat că FMI este deosebit de îngrijorat de posibilul impact al crizei asupra Asiei Centrale, a Transcaucaziei și a Moldovei, care „au relații comerciale mai strânse, atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, decât cu restul lumii”.

„Influența este foarte gravă. În ceea ce privește influența, în afară de Rusia și vecinii imediați ai Ucrainei, există două grupuri de țări care sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat șefa Fondului Monetar Internațional. – Primul grup: țările care nu și-au revenit încă din criza economică provocată de coronavirus. Pentru ei, șocul este deosebit de dureros. Cel de-al doilea grup este format din statele cele mai dependente de importurile de energie din Rusia. Acest lucru are un impact nu numai asupra consumului, ci și asupra inflației, care devine din ce în ce mai pronunțată.”

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Lantaur ro DI-4376
Chișinău
cer senin
11.9 ° C
12.7 °
10 °
89 %
12.5kmh
0 %
lun
12 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
21 °
Casalot Ro DI_4408