Industrii
AcasăActualFMI a redus prognoza privind creșterea economică mondială la 3,2% în 2022....

FMI a redus prognoza privind creșterea economică mondială la 3,2% în 2022. Nu a exclus și o înrăutățire a situației

Fondul Monetar Internațional a redus prognoza privind creșterea economică mondială la 3,2% de la 3,6% în 2022 și la 2,9% de la 3,6% în 2023. În raportul său, fondul a avertizat, de asemenea, cu privire la riscurile serioase de fragmentare a economiei globale în blocuri geopolitice cu o configurație proprie din cauza conflictului din Ucraina. De asemenea, FMI a îmbunătățit prognoza economică a Rusiei pentru 2022 la minus 6% de la minus 8,5%, dar a înrăutățit-o pentru 2023 la minus 3,5% de la minus 2,3%.

Riscurile se materializează

Țările în curs de dezvoltate din Europa, din care face parte și Republica Moldova, se așteaptă ca economia să se contracte cu 1,4% în acest an (în creștere cu 1,5 p.p. față de aprilie) și să crească ușor cu 0,9% în 2023 (în scădere cu 0,4 p.p.).

Potrivit FMI, producția mondială a scăzut în al doilea trimestru al acestui an din cauza încetinirii economice din China și Rusia, în timp ce cheltuielile de consum din SUA au fost sub așteptări. În plus, mai multe șocuri au lovit simultan economia mondială deja slăbită de pandemie: o inflație mondială mai mare decât se aștepta, în special în Statele Unite și în principalele țări europene, a dus la înăsprirea condițiilor financiare; o încetinire mai severă decât se aștepta în China, ca urmare a epidemiilor de COVID-19 și a măsurilor de carantină; și efectele negative ale războiului din Ucraina.

Inflația mondială a fost revizuită în creștere din cauza prețurilor la alimente și energie, precum și a dezechilibrelor persistente dintre cerere și ofertă și se așteaptă să ajungă la 6,6% în acest an în economiile avansate și la 9% pe piețele emergente. Inflația va atinge un vârf la mijlocul celui de-al treilea trimestru.

Se estimează că politica monetară antiinflaționistă va avea un impact puternic în 2023, cu o creștere a producției mondiale de numai 2,9%.

Riscurile prognostice în marea majoritate a cazurilor sunt înclinate spre o evoluție negativă. Războiul din Ucraina ar putea duce la o oprire bruscă a importurilor de gaz din Rusia către Europa; inflația ar putea fi mai greu de redus decât se anticipa; iar o înăsprire a condițiilor financiare globale ar putea declanșa o criză a datoriilor în țările emergente și în curs de dezvoltare. În plus, noi izbucniri ale COVID-19 și restricții, precum și o nouă agravare a crizei imobiliare, ar putea înăbuși și mai mult creșterea economiei chineze. Un scenariu alternativ probabil este unul în care riscurile se materializează și mai mult, inflația continuă să crească, iar creșterea globală scade la aproximativ 2,6% și 2% în 2022 și, respectiv, 2023.

Sfaturi pentru politicieni

În condițiile în care creșterea prețurilor continuă să reducă nivelul de trai în întreaga lume, reducerea inflației trebuie să fie o prioritate absolută pentru factorii de decizie politică. Înăsprirea politicii monetare va impune în mod inevitabil costuri economice reale, dar amânarea nu va face decât să le exacerbeze. Sprijinul fiscal orientat poate contribui la atenuarea impactului asupra celor mai vulnerabili, dar, având în vedere că bugetele guvernamentale sunt copleșite de pandemie și că este nevoie de politici macroeconomice dezinflaționiste, astfel de politici vor trebui să fie compensate prin creșteri de taxe sau reduceri ale cheltuielilor publice.

Înăsprirea condițiilor monetare va afecta, de asemenea, stabilitatea financiară, ceea ce va necesita o reformă a sistemului de soluționare a datoriilor. Politicile de abordare a impactului specific asupra prețurilor la energie și alimente ar trebui să se concentreze asupra celor care sunt cei mai afectați, fără a afecta prețurile în mod direct. Și, pe măsură ce pandemia continuă, ratele de vaccinare trebuie să crească pentru a proteja împotriva viitoarelor variante ale virusului. În cele din urmă, atenuarea schimbărilor climatice necesită în continuare acțiuni multilaterale urgente pentru a limita emisiile și pentru a atrage investiții în vederea accelerării tranziției către o economie ecologică.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
nori împrăștiați
30.5 ° C
30.5 °
28.2 °
47 %
8.2kmh
40 %
Dum
29 °
lun
31 °
mar
34 °
mie
25 °
joi
27 °
Lantaur ro DI-4376