Industrii
AcasăActualFMI a permis deblocarea imediată a 27 de milioane de dolari pentru...

FMI a permis deblocarea imediată a 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova

Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional (FMI) a permis ieri, 21 septembrie, deblocarea imediată a 27 milioane de dolari, utilizabile pentru sprijin bugetar. Astfel, sprijinul total pe care Republica Moldova l-a primit până acum de la FMI se ridică la 242 milioane de dolari.

”Efectele războiului din Ucraina continuă să afecteze perspectivele Moldovei. Se așteaptă ca economia să stagneze pe termen scurt, inflația rămânând ridicată pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie. În ciuda semnelor de rezistență, se așteaptă ca deficitul de cont curent și deficitul fiscal să se mărească semnificativ în anul în curs. Riscurile la adresa perspectivelor rămân extrem de ridicate, inclusiv cele legate de criza energetică regională”, se arată într-un comunicat de presă al FMI.

Directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kenji Okamura a declarat că, provocări multiple continuă să influențeze puternic asupra Moldovei, inclusiv efectele de pe urma războiului Rusiei din Ucraina, impactul negativ al inflației în creștere asupra puterii de cumpărare și preocupările legate de securitatea energetică.

„În ciuda acestor provocări, autoritățile rămân ferm angajate în programul susținut de Fond, care are ca scop sprijinirea persoanelor vulnerabile, continuarea reformelor de guvernare și crearea condițiilor pentru o creștere sustenabilă și incluzivă. Autoritățile au finalizat cu succes angajamentele structurale privind guvernanța fiscală, supravegherea sectorului financiar și consolidarea legislației în domeniul anticorupție”, a precizat el.

Potrivit lui, eforturile pe termen scurt ale autorităților rămân concentrate în mod corespunzător pe limitarea inflației în creștere, protejându-i în același timp pe cei mai vulnerabili de escaladarea costurilor la energie și alimente.

Totodată, Okamura a spus că sunt necesare eforturi concertate pentru a îmbunătăți eficiența cheltuielilor, pentru a promova credibilitatea bugetului, pentru a mobiliza veniturile interne și pentru a avansa reformele în domeniul energiei și al întreprinderilor de stat.

„Salvgardarea independenței Băncii Naționale a Moldovei este esențială pentru a consolida credibilitatea acesteia și pentru a întări eficacitatea politicilor, în special în contextul actual de mare incertitudine. În acest sens, adoptarea promptă a legislației pentru consolidarea autonomiei instituționale a Băncii Naționale a Moldovei până la sfârșitul lunii octombrie este esențială. Consolidarea supravegherii și reglementării financiare rămâne, de asemenea, importantă, în special având în vedere vulnerabilitățile sectorului nebancar”, susține Kenji Okamura.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, Republica Moldova a obținut statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
MGM ro DI-4357
Chișinău
cer senin
19.4 ° C
20.2 °
19.4 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
19 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
24 °
joi
26 °
Tehgaz Grup S.R.L.