Industrii
AcasăServiciiFMI a aprobat Acordul cu Republica Moldova. Vor fi debursate circa 84,4...

FMI a aprobat Acordul cu Republica Moldova. Vor fi debursate circa 84,4 milioane de dolari SUA

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat ieri, 20 decembrie solicitarea autorităților Republicii Moldova privind susținerea programului de reforme economice prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

În urma aprobării acestei solicitări vor fi debursate circa 84,4 milioane de dolari SUA (57,2 milioane de DST). Suma totală a debursărilor în cadrul programului pe o durată de 40 luni, încheiat cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), va constitui circa 590,6 milioane de dolari SUA (400 milioane de DST).

Potrivit unui comunicat de presă al FMI, în urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, domnul Kenji Okamura, director adjunct al FMI și președinte în exercițiu al ședinței, a declarat că, autoritățile Moldovei au atins progrese demne de laudă în reabilitarea sectorului bancar și consolidarea stabilității macrofinanciare.

”Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din anul 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la resursele energetice au încetinit activitatea economică, intensificând riscurile de reducere a creșterii economice și au complicat elaborarea politicilor. În acest context, programul susținut de FMI prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă are trei obiective principale: în primul rând, susținerea redresării post pandemice, în al doilea rând, satisfacerea nevoilor stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, consolidarea cadrului instituțional și cadrului de guvernanță ale Republicii Moldova.

Reformele recente implementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și susținute de FMI s-au dovedit vitale pentru menținerea stabilității macrofinanciare în timpul crizei. Pe viitor, autoritățile trebuie să-și continue eforturile de sporire a credibilității și eficacității politicilor BNM, de consolidare a cadrului de supraveghere a sectorului financiar, cadrului de gestionare a crizelor financiare și cadrului de politici macroprudențiale, precum și de consolidare a guvernanței, transparenței și responsabilității BNM. Asigurarea independenței BNM rămâne o precondiție critică pentru asigurarea eficacității și credibilității instituției. Este necesar de a menține un dialog continuu cu partenerii de dezvoltare pentru a beneficia de experiența și profesionalismul lor și pentru a asigura accesul la finanțarea concesională necesară.

Ne așteptăm ca măsurile propuse – cu condiția că vor fi ordonate în mod corespunzător și implementate cu fermitate – să producă rezultate serioase pe termen mediu, deblocând potențialul economic nevalorificat al Moldovei și accelerând convergența veniturilor din țară cu cele din alte state europene comparabile”, a precizat el.

Totodată, Consiliul de directori executivi al FMI a aprobat și raportul privind consultările cu Republica Moldova prevăzute de articolul IV al Statutului FMI pentru anul 2021.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer senin
2.2 ° C
2.2 °
2.2 °
80 %
1kmh
0 %
lun
18 °
mar
9 °
mie
3 °
joi
9 °
vin
6 °
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni