Industrii
AcasăActualFermierii cer o întâlnire urgentă cu premierul Natalia Gavriliţa: Din păcate, toate...

Fermierii cer o întâlnire urgentă cu premierul Natalia Gavriliţa: Din păcate, toate promisiunile electorale au rămas la moment neîndeplinite

Asociaţia Obştească Forţa Fermierilor cere o întâlnire urgentă, maximum în 5 zile, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă. Fermierii au transmis o scrisoare premierului în care menţionează că negocierile cu Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare privind modificarea conceptuală a Regulamentului de rambursare parţială a accizului nu s-au soldat cu nici un rezultat palpabil pentru fermieri.

„Din păcate, toate promisiunile electorale referitoare la restituirea promptă a întregii sume a accizului pentru agricultori şi compensarea parţială a costurilor fertilizanţilor, au rămas la moment neîndeplinite. La aprobarea Regulamentului de rambursare parţială a accizelor, executivul a încălcat legea deofshorizării din 27 noiembrie 2020, care interzice subvenţionarea întreprinderilor ai căror fondatori, acţionari, asociaţi, administratori, beneficiari efectivi sunt înregistraţi sau au reşedinţa în jurisdicţii care nu implementează standarde internaţionale de transparenţă. Aşadar, agroholdinguri, care sunt controlate din offshoruri şi care deţin zeci de mii de hectare, chiar dacă s-ar descurca fără susţinerea statului, vor fi beneficiarii acestui Regulament”, se arată în scrisoare.

Drept urmare, Asociaţia precizează că suma sprijinului financiar, alocat agricultorilor, este una mizeră, „deci dacă ar fi fost acceptat conceptul asociaţiei noastre, era posibil de restituit întreaga sumă a accizului fermierilor mici şi mijlocii în valoarea de 2,52 lei per litru”.

Totodată, fermierii nu înţeleg de ce în această situaţiă dificilă pentru sectorul agroalimentar, afectat de un val de scumpiri la resurse necesare producerii, şi în contextul riscurilor enorme pentru securitatea alimentară a ţării, producătorii agricoli nu beneficiază măcar de o mică parte din suportul extern.

„Chiar şi Ministru al Agriculturii a recunoscut argumentele noastre şi este de acord că cu alocarea suplimentară a circa 150 mln lei şi modificarea criteriilor pentru beneficiari, este posibil de compensat fermierilor mici şi mijlocii toată suma accizului la motorină. Remarcăm că membrii Consiliului Asociaţiei Forţa Fermierilor au o experienţă reuşită la elaborarea Regulamentului privind distribuirea motorinei din România, care a fost repartizată rapid după criteriile clare şi cu transparenţa maximală. Organizaţia noastră nu înţelege de ce argumentele Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare pe această problemă, precum şi pe alte subiecte importante pentru domeniul agroalimentar, sunt ignorate de Guvem.

Sectorul agroindustrial reprezintă baza pentru aproape jumătate din exportul Moldovei, asigură peste o treime de locuri de muncă în ţară şi contribuie direct cu aproape 21% la formarea Produsului Intern Brut. Suntem convinşi şi merităm altă atitudine din partea conducerii ţării şi trebuie să participă în procesul decizional privind dezvoltarea economică a ţării”, se mai arată în scrisoare. 

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Papir Print Ro DI-4406
Chișinău
câțiva nori
32.2 ° C
32.2 °
32.2 °
41 %
5.1kmh
20 %
mar
29 °
mie
28 °
joi
30 °
vin
33 °
sâm
35 °
Real Business Ro DI_4410