Industrii
AcasăActualFabrica de Sticlă din Moldova produce anual 180 de milioane de borcane...

Fabrica de Sticlă din Moldova produce anual 180 de milioane de borcane și sticle. Cât câștigă și unde își exportă producția?

Profitul Fabricii de Sticlă din Moldova a ajuns la 36 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, iar conducerea se așteaptă ca, în pofida dificultăților și a creșterii prețurilor la materie primă și livrare, să depășească până la sfârșitul anului profitul din 2021, de 50 de milioane de lei. Aceste cifre au fost oferite de directorul fabricii, Ion Covrig.

Exportul de produse

Acesta a spus că fabrica produce 50.000 de tone de produse din sticlă, din care exportă 80%.

„În cea mai mare parte, livrăm produsele în țările europene. Până la sfârșitul primului semestru din 2022, am exportat produsele noastre în 23 de țări. România reprezintă 60% din exporturile noastre (în special pentru conservare și băuturi alcoolice). Intenționăm să creștem această cifră în viitor”, a precizat Covrig.

Potrivit acestuia, din producția totală, sticlele reprezintă 25%, iar borcanele – 75%. În total, fabrica produce 150-180 de milioane de unități.

Fabrica are trei linii de producție, una pentru sticle și două pentru borcane, fiecare dintre ele producând 60-80 de tone pe zi. În același timp, depozitele pot stoca până la 12.000 de tone de producție.

Importuri de materii prime

Directorul fabricii a declarat că pentru producție sunt necesare anual 18.000 de tone de sticlă spartă, dar piața locală poate furniza doar 1.000-1.500 de tone. Din această cauză, fabrica trebuie să importe sticlă spartă din România.

„Ei au un mecanism de colectare și sortare mai dezvoltat și există subvenții pentru acest lucru. Moldova nu are încă o astfel de politică”, a explicat Covrig.

Acesta a precizat că sticla este formată din nisip de cuarț, cenușă de sodă și cioburi. Dar din aceste materii prime, piața moldovenească poate furniza doar nisip.

„Obișnuiam să cumpărăm soda din Rusia, Turcia, Bulgaria și România. Acum, din cauza situației din regiune și a întreruperilor de aprovizionare, importăm numai din Turcia”, a explicat directorul fabricii.

Concurenții de pe piața locală și externă

Potrivit lui Covrig, concurența pe piață este sănătoasă și activă, Fabrica de Sticlă din Moldova fiind puțin în urma celor din regiune.

„Suntem singura fabrică cu un singur cuptor. Pentru companiile mari, trebuie să aveți cel puțin două cuptoare pentru producție, deoarece este un proces care poate fi întrerupt sau oprit în orice moment”, a subliniat el.

Covrig a adăugat că fabrica trebuie să concureze pe piața externă cu Ungaria, România, Serbia și vestul Ucrainei. Rusia și Belarus se aflau pe această listă, dar acum producția lor a scăzut.

În ceea ce privește piața locală, concurentul este compania Glass Container Company, care produce 150.000 de tone pe an.

„Este de trei ori mai mare decât producția noastră. Cu toate acestea, sperăm să ținem pasul și să creștem producția la cel puțin 100.000 de tone”, a conchis directorul Fabricii de Sticlă.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer senin
6.2 ° C
6.2 °
6.2 °
93 %
0.5kmh
0 %
Dum
21 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
22 °
joi
25 °
Papir Print Ro DI-4406