Industrii
AcasăActualExporturile de produse petroliere din Moldova au crescut de cinci ori în...

Exporturile de produse petroliere din Moldova au crescut de cinci ori în aprilie. Din ce cauză?

În aprilie 2022, exporturile de petrol, produse petroliere și produse conexe au depășit 48 de milioane de dolari, ceea ce a reprezentat aproximativ 12% din totalul exporturilor Moldovei. Până în martie, volumul nu a depășit 9 milioane de dolari, iar ponderea acestui tip de mărfuri în exporturi abia dacă a depășit unu la sută, arată datele Biroului Național de Statistică.

În total, exporturile acestor bunuri au crescut de 4,7 ori în perioada ianuarie-aprilie a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2021 și a fost de peste 57 de milioane de dolari.

Printre acestea se numără și exporturile de motorină, a cărei deficit a apărut în regiune ca urmare a războiului din Ucraina.

După cum a explicat pentru BP un participant de pe piața carburanților, care a insistat să rămână anonim, creșterea bruscă a exporturilor se datorează furnizării de produse petroliere în Ucraina, după ce inițial acestea au fost importate în Moldova.

El a explicat că acesta a fost unul dintre motivele pentru care în Republica Moldova există o lipsă de motorină la benzinăriile din țară. Potrivit interlocutorului BP, companiile ucrainene ofereau un preț mai mare (de două ori) pentru produsele petroliere decât companiile locale, astfel încât comercianții erau mai dispuși să le vândă în Ucraina.

Datele Biroului Național de Statistică arată, de asemenea, că în primele patru luni ale acestui an, importurile de petrol, produse petroliere și produse conexe au crescut de 2,2 ori, ajungând la 319,8 milioane de dolari, adică 11,4% din totalul importurilor.

Astfel, balanța comercială pentru produsele petroliere nu numai că a rămas negativă, dar aproape s-a dublat – de la minus 136,1 milioane de dolari la minus 262,6 milioane de dolari.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
cer senin
31.1 ° C
31.2 °
31.1 °
89 %
4kmh
0 %
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
31 °
mar
35 °
MGM ro DI-4357