AcasăAgriculturaExportatori de fructe, pomuşoare şi miere vor beneficia de granturi pentru dezvoltarea...

Exportatori de fructe, pomuşoare şi miere vor beneficia de granturi pentru dezvoltarea marketingului

Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM) a anunţat finanțarea prin acordare de granturi pentru elaborarea și implementarea unor planuri complexe de marketing la export, care vor ajuta companiile-beneficiare să-și ajusteze oferta la cerințele unui cumpărător clar identificat. Aceste granturi au ca scop să faciliteze exportul de fructe, struguri, pomușoare și miere pe piața Uniunii Europene, iar termenul limită de depunere a cererilor este 1 noiembrie.

Solicitările de granturi pot fi depuse de producători, exportatori și organizațiile lor (precum grupurile de producători).

Proiectul APM anticipează acordarea de 3-4 granturi în valoare totală de 1,85 milioane de lei, iar beneficiarii selectați vor primi sume individuale între 400 şi 800 de mii de lei. Pentru a demonstra angajamentul față de activitate, solicitantul trebuie să contribuie cu minim 50% din suma totală a activități de grant.

În ultimii 15 ani, producătorii moldoveni de fructe, struguri de masă și pomușoare au efectuat investiții substanțiale în extinderea suprafețelor acestor culturi, cu o utilizare tot mai largă a tehnologilor intensive de producere, care au dus la creșterea recoltei globale a acestor culturi.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în perioada 2010-2020 producția totală a acestor culturi cel puțin s-a dublat: mere – de la 255 la 665 mii tone, fructe sâmburoase – de la 95 la 187 mii tone, struguri de masă – de la 66 la 126 mii tone, pomușoare – de la 2 la 16 mii tone. Conform previziunilor Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2021-2025, către 2025 recolta acestor culturi va crește cu 30-50%. Exporturile în stare proaspătă au fost motorul acestor progrese, reprezentând circa 50% din volumul total de producție.

alocapitala
bazadedate

„Trei întrebări fără politică” – cu Oleg Leonte

Interlocutorul nostru de astăzi este Oleg Leonte. Scurtă prezentare: Oleg Leonte – director al întreprinderii Verivers-com SRL, specializată în forjarea artistică a metalului. După specialitate...
Real Business Ro DI_4371
Chișinău
cer senin
8.3 ° C
8.3 °
7.2 °
83 %
0.5kmh
0 %
mar
8 °
mie
15 °
joi
18 °
vin
17 °
sâm
18 °
Tehgaz_grup Ro DI_4382