Industrii
AcasăActualExpertul explică cât pierd oamenii pe an din depozitele fără dobândă și...

Expertul explică cât pierd oamenii pe an din depozitele fără dobândă și care este starea mediului de afaceri

Populația Republicii Moldova pierde anual circa 700-800 de milioane de lei în depozite fără dobândă. În același timp, împrumuturile acordate întreprinderilor nu depășesc 20% din PIB, deși pentru dezvoltarea economiei ar trebui să ajungă la 60%. În cadrul emisiunii “Поговорим о деньгах”, expertul economic Veaceslav Ioniță a povestit cum este cel mai convenabil să păstrezi economiile și ce omoară businessul în Moldova. 

Contribuții cu pierderi din partea populației 

Potrivit lui, jumătate din populația Moldovei își păstrează economiile în bănci pe depozite fără dobândă. Vorbim de zeci de miliarde de lei. Așadar, oamenii pierd milioane de euro din cauza unei alfabetizări economice slabe.

Pentru a îmbunătăți cumva această situație, băncile încep să lanseze servicii bancare mobile.

„În 2022, populația primește circa 110 miliarde de lei pe carduri, dar nu retrage toți banii odată. Astfel, pe întreg teritoriul Republicii Moldova cel puțin 10-15 miliarde de lei sunt stocate pe carduri. Populația nu-i cheltuiește, dar nici nu se gândește că acești bani pot fi investiți cu dobândă în bănci. Ca urmare, aceste 15 miliarde de lei sunt pur și simplu devalorizate”, a spus expertul.

Ioniță a subliniat că cel mai profitabil este să ții banii în depozite bancare în lei timp de 2 ani, la o dobândă. El a explicat de ce anume pentru un astfel de termen: „Este vorba de un depozit maxim cu un minim de „nervozitate”. Dacă o persoană va depune pentru o perioadă mai lungă, va bea calmante și va urmări cursul de schimb valutar. Iar doi ani este o perioadă normală din punct de vedere psihologic. Și chiar dacă leul scade în raport cu euro, dobânda va acoperi totul”.

Starea businessului

Analistul a adăugat că în 2021 Moldova a avut o situație deplorabilă în ceea ce privește creditarea afacerilor. Deci, dacă în toată lumea populația investește în bănci, iar businessul ia acești bani în credite și se dezvoltă, în Moldova este diferit. „Aici afacerile nu știu unde să investească, lasă banii în bănci, iar populația îi ia și îi cheltuiește pe bunuri de import, omorând astfel afacerile. Adică, în loc ca oamenii să investească banii economisiți în dezvoltarea economiei, îi cheltuiesc pe consum”, asigură Ioniță.

În opinia sa, unul dintre principalii indicatori ai dificultăților economice ale Moldovei este subcreditarea întreprinderilor: „Este vorba de suma creditelor luate de întreprinderi minus depozitele pe care le dețin. În 2021, creditarea a fost negativă pentru prima dată în istoria Moldovei. Acest lucru înseamnă că antreprenorii au depozitat mai mulți bani în bănci decât au contractat împrumuturi”.

În același timp, expertul a menționat că situația s-a îmbunătățit ușor în 2022, după ce Banca Națională a majorat rata dobânzii. Din această cauză, creditele de consum, care anul trecut erau cele mai ieftine, s-au scumpit. „În Moldova, pentru prima dată în 7-8 ani, creditarea întreprinderilor în 2022 a fost mai rapidă decât cea a populației. Cu alte cuvinte, creditarea întreprinderilor a persistat, în timp ce creditele de consum au scăzut”, a conchis Ioniță.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Lantaur ro DI-4376
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
40 %
4.1kmh
0 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
27 °
Birotix Com ro DI-4407