Industrii
AcasăActualExpert-Grup: Economia Republicii Moldova își va reveni în 2023. Care sunt prognozele...

Expert-Grup: Economia Republicii Moldova își va reveni în 2023. Care sunt prognozele experților

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” prognozează că economia Republicii Moldova își va reveni în 2023 și va recupera scăderea înregistrată anul trecut, generată de multiplele crize cu care s-a confruntat. Scenariul de bază al actualului orizont de Prognoză se bazează pe o redresare economică în 2023 de 4,7 % și pe o creștere economică în anii următori (5,4 % în 2024 și un coridor de creștere de 4-5 % în 2025-2027).

”Pentru 2023 prognozăm o creștere economică de circa 4-5% pe fundalul recuperării în agricultură grație condițiilor climaterice relativ favorabile, diminuării ratei inflației și, respectivă, relaxării politicii monetare și relansării creditării. Evident, situația de securitate din Ucraina și regiune, precum și dinamica prețurilor la resursele energetice rămân principalele surse de incertitudine și riscuri, care pot afecta această prognoză relativ optimistă” susține Adrian Lupușor, director executiv, Expert-Grup.

În ceea ce privește structura veniturilor populației, ponderea salariilor crește, în timp ce rolul remiterilor se reduce treptat, deși acestea continuă să joace un rol important. Între 2012 și 2022, raportul dintre influxul de remiteri și PIB s-a redus de la 21 la 13,8%, iar ponderea remiterilor în venitul disponibil s-a diminuat de la 16 la 12 procente. În aceeași perioadă, ponderea salariilor s-a majorat cu 8 p.p., de la 42,7 % până la 50,7%. Pe termen mediu, creșterea veniturilor va fi susținută de majorarea salariilor, deoarece firmele vor fi nevoite să mărească costurile salarial pentru a atrage angajați calificați, susțin experții.

Totodată, potrivit experților, stabilitatea sectorului bancar a fost consolidată prin politica monetară prudentă a Băncii Centrale a Moldovei, care a recurs la majorarea ratei rezervelor obligatorii pentru a proteja bilanțurile băncilor. Ca rezultat, creditarea s-a stabilizat, ponderea activelor fără risc în totalul activelor a crescut, în timp ce indicatorii de lichiditate și adecvare a capitalului s-au îmbunătățit. Lichiditatea și capitalizarea ridicate ale sectorului bancar, împreună cu relaxarea politicii monetare și îmbunătățirea dinamicii economice și inflaționiste, vor pregăti terenul pentru o redresare economică robustă în 2023-2024.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
15.2 ° C
15.2 °
15.2 °
72 %
1kmh
0 %
joi
25 °
vin
27 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
16 °