Industrii
AcasăActualExistă o "combinație" de crize în sectorul agricol. Cum intenționează autoritățile să...

Există o „combinație” de crize în sectorul agricol. Cum intenționează autoritățile să ajute fermierii?

Producătorii agricoli din Moldova se confruntă în acest an cu o „combinație” de crize. Vorbim despre criza energetică, criza prețurilor, interzicerea exportului de produse agricole în Rusia, precum și despre secetă. În plus, agricultura din întreaga țară este subdezvoltată, bazată pe tehnologii vechi și orientată spre producția de materii prime. Această evaluare a sectorului a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. De asemenea, a anunțat un pachet de măsuri urgente pentru a reduce impactul negativ al tuturor acestor crize asupra agricultorilor.

Bolea a atras atenția și asupra unei alte probleme – lipsa sistemelor de irigații, care a dus la stagnarea agriculturii în ultimii ani.

„Elaborăm un pachet de măsuri urgente pentru a sprijini fermierii. A fost deja luată decizia de a compensa 100% din acciza de 2,95 lei pe litrul de motorină (până la 64 de tone) pentru 100% dintre fermierii mici și mijlocii”, a declarat ministrul în cadrul unui briefing pe 5 septembrie.

Potrivit acestuia, rafinăriile vor primi, de asemenea, sprijin din partea autorităților. În special, în viitorul apropiat va fi luată o decizie privind crearea unui fond în valoare de 93 milioane de lei pentru compensarea accizelor la păcură și motorină utilizate în procesul de producție.

„Acum lucrăm la un proiect cu Ministerul de Finanțe pentru a putea interveni în acest lanț de producție. Aici vorbim de rafinării care pot trece de la gaz la păcură”, a adăugat Bolea.

Potrivit directorului interimar al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură, Diana Coșalîc, în acest an, pentru prima dată, portofoliul fondului de dezvoltare a agriculturii a constituit 1,75 miliarde de lei.

Potrivit acesteia, mai mult de 70% din sumă a fost deja transferată în contul producătorilor agricoli. Cei mai mulți bani au mers către producătorii care își dezvoltă afacerile. Vorbim de peste 3.000 de antreprenori și de crearea a peste o mie de locuri de muncă.

O altă măsură de stimulare este reprezentată de proiectele start-up, pe care AIPA le implementează din 2018, iar în 2022 au fost virate 25 de milioane de lei în conturile producătorilor agricoli pentru 60 de proiecte.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
ceață
13.3 ° C
13.3 °
13.2 °
99 %
0.5kmh
100 %
mie
23 °
joi
27 °
vin
26 °
sâm
29 °
Dum
20 °
MGM ro DI-4357