Industrii
AcasăActualEste posibil ca pensiile din Moldova să nu fie indexate cu 30%,...

Este posibil ca pensiile din Moldova să nu fie indexate cu 30%, așa cum prevede legea. Spatari a explicat de ce

Bugetul de stat nu va putea face față indexării pensiilor în luna aprilie la nivelul inflației de 30%, care este stabilită pentru sfârșitul anului 2022. Acest lucru a fost recunoscut de ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, adăugând că prioritatea Guvernului este acum creșterea salariilor.

„Este foarte mult. Și s-ar putea să nu avem suficienți bani pentru a indexa complet pensiile cu această sumă. (…) Le indexăm în fiecare an pentru a păstra puterea de cumpărare a pensionarilor. Dar atunci când veniturile nu cresc, trebuie să căutăm acești bani în altă parte și să creștem deficitul bugetului de asigurări sociale. Dacă indexăm pensiile cu această sumă, nu va mai rămâne aproape nimic pentru creșterea salariilor. (…) Iar acum prioritatea este creșterea salariilor, care ar trebui să crească din ianuarie 2023”, a spus Spatari.

Potrivit acestuia, maximul pe care și-l poate permite bugetul de stat în ceea ce privește indexarea pensiilor este 14%. În plus, a adăugat el, există o creștere economică zero.

Menționăm că, începând cu anul 2022, procedura de indexare a pensiilor s-a schimbat. Conform formulei actuale, pensiile sunt indexate o dată pe an, la 1 aprilie, pe baza creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent. În același timp, la această indexare se adaugă o sumă fixă, care se calculează pe baza a 50% din creșterea PIB-ului din anul precedent.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Intertext ro DI-4356
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Real Business Ro DI_4410