Industrii
AcasăActual"Este importantă o prognoză calitativă a prețului de achiziție". ANRE a răspuns...

„Este importantă o prognoză calitativă a prețului de achiziție”. ANRE a răspuns acuzațiilor privind tarifele necorespunzătoare la gaze naturale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit astăzi, 18 august, cu unele precizări în privința mecanismului de stabilire și a corectitudinii prețurilor la gazele naturale, după ce Moldovagaz a anunțat cu o zi înainte că nu va putea plăti Gazprom din cauza tarifelor inadecvate. ANRE a sugerat furnizorului să participe mai activ în cadrul grupului de lucru și a specificat că dezbaterile publice nu se fac unilateral în mediul online și mass-media.

ANRE a menționat că tarifele sunt calculate în conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, aprobată în august 2021.

Metodologia tarifară prevede calculul prețurilor reglementate de furnizare în baza cheltuielilor totale anuale, dar nu pentru perioade de timp de ordinul trimestrelor sau lunilor calendaristice.

”În cazul în care S.A. „Moldovagaz” consideră judicioasă aprobarea prețurilor reglementate în baza fluctuațiilor pe termen scurt a prețurilor de procurare a gazelor naturale, aceasta urma să înainteze demersurile de rigoare pentru modificarea cadrului legislativ primar, în special Legea nr. 108 cu privire la gazele naturale”, menționează Agenția.

Autoritatea de reglementare consideră că reflectarea în tarif a prețului mediu anual ponderat al gazelor naturale permite nivelarea variațiilor semnificative de preț și totodată reflectă costul total anual al resurselor energetice procurate de furnizor, asigurând viabilitatea financiară a acestuia.

În același timp, ANRE a adăugat că este importantă o prognoză calitativă încă de la începutul anului de gestiune, a prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale. ”În structura prețurilor reglementate la gazele naturale aprobate pe parcursul anului 2022, ANRE a acceptat de fiecare dată în totalitate valorile prognozate a prețului mediu anual de procurare solicitate și prezentate de S.A. „Moldovagaz””, a subliniat Agenția.

Totodată, adresarea S.A. „Moldovagaz” către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care a stat la baza revizuirii prețurilor reglementate prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE din 4 august 2022, conținea în calculul prețului reglementat unele compartimente de costuri care nu se regăsesc în metodologia tarifară, în speță, devierile formate în anul 2022. Dar, potrivit Metodologiei, devierile formate în anul 2022 nu pot fi examinate și incluse în prețurile reglementate pentru anul 2022.

”Totuși, având în vedere prevederile contractului cu Gazprom și variațiile majore a prețului pe procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat (situație atipică și fără precedent pe piața gazelor naturale), ANRE conștientizează că S.A. ,,Moldovagaz” se poate confrunta cu un deficit de numerar pentru procurarea gazului natural, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a gazelor naturale importate pentru anumite perioade pe termen scurt. În acest context,  sugerăm furnizorului să participe mai activ în cadrul grupului de lucru creat pe platforma ANRE în scopul  elaborării modificărilor   metodologiei de formare a prețurilor reglementate pentru a ajusta cadrul de reglementare la situația atipică de pe piața gazelor naturale”, a conchis ANRE și a specificat că dezbaterile publice nu se fac unilateral în mediul online și mass-media.

 

 

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
cer senin
11.9 ° C
12.7 °
10 °
89 %
12.5kmh
0 %
lun
12 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
21 °
Papir Print Ro DI-4406