Industrii
AcasăActual„Este ca și cum ai trage în vrăbii cu un lansator de...

„Este ca și cum ai trage în vrăbii cu un lansator de grenade – poți arunca totul în aer, dar să nu obții rezultat”. Președintele Consiliului Concurenței a explicat de ce investigațiile durează ani de zile

Conform legii concurenței, amenzile pentru companii pot ajunge până la 5% din cifra de afaceri anuală a companiei, așa că investigațiile trebuie atent verificate și securizate. Președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, în cadrul emisiunii “Поговорим о деньгах”, a explicat de ce investigațiile pot dura ani de zile.

El a subliniat că amenzile Consiliului reprezintă o lovitură destul de gravă pentru oricare dintre participanții de pe piață, prin urmare, pentru ca organismul acestora să nu fie acuzat de abuz de putere și politizare, Consiliul Concurenței trebuie să verifice cu atenție fiecare cifră.

Cum are loc ancheta?

Potrivit lui Gherțescu, nu există o procedură standard de investigare. „Acționăm pe baza informațiilor de care avem nevoie. Companiile își publică rapoartele într-o măsură foarte limitată pentru noi, iar informațiile care ne pot ajuta sunt disponibile doar la cerere. În primul rând, solicităm informații pentru a „intra în subiect” și a înțelege parametrii de bază ai activităților firmei. După analizarea acestor date, avem multe întrebări suplimentare. Și așa de-a lungul lanțului, de la întrebare la întrebare, trimitem o cerere după alta”, a spus el.

Gherțescu a remarcat ca acum multe companii de pe piață încearcă să coopereze cât mai mult cu Consiliul, pentru că știu că acesta poate efectua inspecții și amenda pentru neinformare.

„Acum ne sunt furnizate informațiile pe care le solicităm, dar nu sunt suficiente ca să venim imediat cu un proiect de hotărâre și să constatăm prezența sau absența unei încălcări”, a explicat șeful Consiliului.

Care este rolul Consiliului Concurenței?

Potrivit lui Gherțescu, mulți se așteaptă ca Consiliul să înceapă verificările, să stabilească imediat un fel de plafon la creșterea prețurilor și să oprească inflația. „Dar aceasta nu intră în mandatul nostru. Nu avem dreptul de a interveni direct în stabilirea prețurilor, deoarece acest lucru se întâmplă la nivel legislativ. În unele cazuri, acest lucru poate fi făcut de guvern prin înscrierea produsului pe lista coșului minim de consum și impunând anumite restricții privind prețurile”, a explicat el.

El a adăugat că Consiliul poate investiga doar posibile încălcări în domeniul prețurilor, iar acest proces durează mult.

Care sunt riscurile?

Potrivit lui Gherțescu, legea descrie împuternicirile Consiliului într-un limbaj atât de general încât acestea pot părea nelimitate, dar au consecințe mari.

„Dacă astăzi introducem un fel de marjă sau limită de vânzări, iar după nu putem declara o încălcare, atunci sunt riscuri mari ca companiile să depună apoi milioane de reclamații. Este ca și cum ai trage în vrăbii cu un lansator de grenade – poți arunca totul în aer, dar să nu obții un rezultat”, a conchis el.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Lantaur ro DI-4376
Chișinău
ploaie ușoară
23.9 ° C
25.2 °
23.9 °
55 %
1kmh
0 %
vin
24 °
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
35 °
Policontract DI_4403