Industrii
AcasăActualEnergocom urmează să facă în acest an achiziții de gaze din contul...

Energocom urmează să facă în acest an achiziții de gaze din contul a 200 de milioane de euro. De unde vin banii?

Întreprinderea Energocom urmează să facă în acest an achiziții de gaze, la prețuri mai favorabile pe piață, din contul a 200 de milioane de euro (100 de milioane de euro grant din partea Guvernului Norvegiei și 100 de milioane de euro suplinirea împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare). Decizia a fost luată astăzi, 26 mai, la ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică.
Tranzacțiile vor avea loc pe platforma comună a UE, pentru a permite unui număr cât mai mare de furnizori să participe, a comunicat ministrul Energiei, Victor Parlicov. De asemenea, acest lucru va oferi flexibilitate în cazul etapei de precalificări, incluse în acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Astfel, va fi diminuat prețul portofoliului de gaze naturale deținut de SA Energocom, procurându-se volume de gaze necesare următorului sezon rece.
Potrivit Ministerului Energiei, Proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”, în valoare de 300 milioane de euro, este un credit de tip revolving în vigoare între 22 august 2022 și 23 octombrie 2025. ”El a permis Republicii Moldova anul trecut să găsească surse alternative de gaze non-rusești, când Gazprom a redus volumul de gaze livrate Moldovagaz, prevenind situațiile de întrerupere a livrării acestui serviciu către populație. Totodată, pentru prima dată Republica Moldova și-a făcut stocuri strategice de gaze, păstrate în Ucraina și România”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Totodată, potrivit comunicatului, prețurile gazelor vândute de Energocom către Moldovagaz, destinate consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru, au fost puțin mai mici decât cele oferite de Gazprom pentru Moldovagaz, volume ce au fost redirecționate către regiunea transnistreană.
”SA Energocom a returnat, în aprilie, 35 de milioane de euro din prima tranșă a împrumutului luat de la BERD, la 1 iulie urmând să închidă prima tranșă de 100 de milioane de euro. După finisarea perioadei Clean up, aceasta sumă din prima tranșă poate fi reîmprumutată. Decizia de a face noi achiziții de gaze este motivată și de imprevizibilitatea relației cu Gazprom”, se mai arată în comunicat.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
31 %
3.1kmh
0 %
mar
23 °
mie
23 °
joi
24 °
vin
25 °
sâm
18 °