Industrii
AcasăActualEnergocom a vândut gaz către Moldovagaz cu 1095 de dolari. Care a...

Energocom a vândut gaz către Moldovagaz cu 1095 de dolari. Care a fost prețul oferit de Gazprom și ar fi putut fi mai ieftin?

În lunile ianuarie-martie, SA Energocom a vândut către SA Moldovagaz circa 275 milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediu ponderat de 1095 dolari SUA/1000 de metri cubi (fără TVA). Anunțul a fost făcut de Energocom. 

Prețul oferit a fost mai mic decât cel cu care Gazprom a livrat Moldovagaz(care a fost redirecționat către Transnistria – nota BP.), 1107 dolari SUA/ 1000 mc (fără TVA).

”Gazele vândute de SA Energocom au provenit din stocurile strategice, procurate începând cu toamna anului 2022, la prețuri de bursă din acea perioadă. Am acționat la acea vreme, că și toată Europa, prin achiziția de stocuri pentru a fi pregătiți de criză energetică, prețurile fiind comparabile sau mai mici decât în multe țări”, se arată într-un comunicat de presă al Energocom.

„Analizăm ofertele de pe piață, pentru a începe din nou să cumpărăm gaze, la prețuri care sunt mai avantajoase acum în comparație cu cele din perioada rece”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bânzari.

Potrivit Energocom, cotațiile de la bursă(care au ajuns la 500 de dolari pe mia de metri cubi în ultimele săptămâni) sunt de referință, lor li se adaugă costuri de transport, operaționale și logistice.

Menționăm că,  SA Energocom a fost împuternicită prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale să facă stocuri de gaze și ulterior să le vândă către Moldovagaz. Anul trecut, Energocom a primit un împrumut de 300 de milioane de dolari de la BERD pentru a cumpăra gaze în vederea constituirii de rezerve în cazul în care Gazprom va reduce livrările.

Împrumutul trebuie rambursat în patru etape, prima etapă fiind de 35% până la 1 mai din prima tranșă de 100 de milioane de euro și 65% până la 1 iunie. În același timp, Bânzari a precizat că compania este gata să le ramburseze în avans, deoarece a primit de la Moldovagaz întreaga sumă necesară de 300 mln de dolari.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
31 %
3.1kmh
0 %
mar
23 °
mie
23 °
joi
24 °
vin
25 °
sâm
18 °