Industrii
AcasăActual"Educația financiară este la fel de necesară ca cititul și scrisul". Experții...

„Educația financiară este la fel de necesară ca cititul și scrisul”. Experții vorbesc despre cum să gestionăm banii

Credem că oamenii care lucrează în domeniul financiar știu cum să se descurce cu banii, dar chiar și experții se pot înșela. În cadrul Forumului de educație financiară din 21 martie, BP a discutat cu experți și a primit sfaturi financiare.

Octavian Armașu, în calitate de șef al Băncii Naționale, știe cum să-și gestioneze banii, de aceea recomandă ca oamenii să învețe și să dobândească cunoștințe de la o vârstă fragedă. „Aceasta este cheia dezvoltării. Cea mai bună investiție este o investiție în cunoștințe, mai ales în cunoștințe care îți plac. Totul depinde de vocația unei persoane și de profesia pe care o alege”, crede el.

Potrivit ministrului Finanțelor, Veronica Sirețeanu, și ea este obligată să știe cum să se descurce cu banii. „Tinerii trebuie să fie mai responsabili în ceea ce privește deciziile pe care le iau. Este foarte ușor, trebuie doar să țină cont că banilor le place să fie numărați. Pe de altă parte, tinerii se întreabă cum să facă bani. Doar cu propria lor inteligență. Așadar, cel mai bun mod de a face bani ușor este să transformi în bani ceea ce îți place cu adevărat”, a adăugat ea.

Șeful Băncii Naționale a Lituaniei, Gediminas Šimkus, consideră că nu există nimic special în gestionarea banilor. El este sigur că trebuie să fii la fel de bun la economie și finanțe ca la matematică și literatură. „Este simplu, este viața noastră de zi cu zi, chiar și acum am bani în buzunar. Economia și finanțele nu sunt ceva ce trebuie să dobândești când crești, sunt elementele de bază ale educației, cum ar fi cititul, scrisul. Acesta este genul de cunoștințe pe care trebuie să le dobândești în școala primară”, a explicat Šimkus.

Cu toate acestea, șeful Expert-Grup, Adrian Lupușor, a declarat că este relativ bun în gestionarea banilor, dar ca oricine – poate face și el greșeli. „Nici măcar experții nu știu întotdeauna cum să gestioneze corect finanțele. Dar cel mai important element este informația. Trebuie să citești surse de încredere și să analizezi datele, pentru că deciziile financiare trebuie să fie deliberate, nu impulsive, trebuie să se bazeze pe rațiune, nu pe emoții.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, consideră că știe să se descurce cu banii pentru că nu a avut situații în care să fie nevoit să se împrumute de urgență. El a recomandat ca, în primul rând, oamenui trebuie să aibă o sursă de venit și să își dezvolte abilitățile pentru a avea o carieră de succes.

„Dacă aveți venituri și bani în plus, ar trebui să îi investiți și nu să îi lăsați pur și simplu, pentru că inflația îi va mânca. De asemenea, nu ar trebui să fie cheltuiți pe lucruri scumpe care nu sunt întotdeauna necesare. De exemplu, un smartphone. Desigur, este frumos să ai cel mai modern telefon, dar această plăcere durează doar 2-3 luni. Este mai bine să folosiți acești bani pentru experiențe și călătorii. Este mult mai bine decât să cumperi lucruri fizice scumpe”, a conchis Marian.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
24.2 ° C
24.2 °
24.2 °
29 %
4.1kmh
0 %
mar
25 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
26 °
sâm
24 °