Industrii
AcasăActualEconomia Moldovei va scădea cu 0,4% în acest an. Estimările Băncii Mondiale

Economia Moldovei va scădea cu 0,4% în acest an. Estimările Băncii Mondiale

Banca Mondială a actualizat previziunile economice pentru regiune. Conform estimărilor, se așteaptă ca economia Moldovei să scadă cu 0,4% în acest an. Totodată, într-un scenariu optimist de detensionare a situației din Ucraina, creșterea este așteptată să revină la 2,7% în 2023 și la aproximativ 4,2 la sută în 2024.

Experții Băncii Mondiale se așteaptă ca inflația în Moldova să fie de 18,1% în 2022, 6,2% în 2023 și 4,6% în 2024.

Analiștii Băncii Mondiale subliniază că se așteaptă ca în acest an creșterea economică în Moldova să fie limitată din cauza crizei din Ucraina, în ciuda unei recuperări rapide din COVID-19, iar creșterea pe termen mediu depinde de limitarea războiului și a pandemiei COVID-19, precum și de gestionarea cu succes a crizei refugiaților și de un sprijin fiscal susținut.

Se preconizează că eventualele perturbări în ceea ce privește alimentele, energia și importurile de bunuri vor duce la noi creșteri de prețuri. Situația financiară se va deteriora și mai mult din cauza afluxului de refugiați, a impactului asupra veniturilor și a cheltuielilor sociale pentru a atenua creșterea inflației, ceea ce va reduce spațiul fiscal. Din cauza recesiunii economice din 2020, sărăcia în Moldova a crescut de la 25,2% în 2019 la 26,8% în 2020 (pe baza pragului național de sărăcie) și, pentru al doilea an consecutiv, s-a înregistrat o creștere a sărăciei.

Totodată, instituția financiară estimează că economia Ucrainei va scădea cu 45,1% în acest an, iar economia Rusiei a intrat deja într-o recesiune profundă, lovită de sancțiuni, producția urmând să se contracte cu 11,2% în 2022.

„Războiul din Ucraina și pandemia au arătat încă o dată că crizele pot cauza pagube economice ample și pot da înapoi ani de creștere a venitului pe cap de locuitor și câștiguri de dezvoltare”, a declarat  Asli Demirgüç-Kunt, economist șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.

„Guvernele din regiune ar trebui să-și consolideze cadrele macroeconomice și să îmbunătățească credibilitatea politicilor lor pentru a limita riscurile și a combate fragmentarea potențială a fluxurilor comerciale și de investiții; să-și consolideze rețelele de siguranță pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili, inclusiv refugiații; și să rămână concentrați pe eficiența energetică pentru un viitor durabil”, susține economistul.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
ceață
13.3 ° C
13.3 °
13.2 °
99 %
0.5kmh
100 %
mie
23 °
joi
27 °
vin
26 °
sâm
29 °
Dum
20 °
Casalot Ro DI_4408