Industrii
AcasăActualEcologiștii trag un semnal de alarmă: Dezvoltarea navigației pune în pericol ecosistemele...

Ecologiștii trag un semnal de alarmă: Dezvoltarea navigației pune în pericol ecosistemele râurilor Prut și Nistru

Ecologiștii trag un semnal de alarmă și spun că proiectul de lege privind dezvoltarea navigației, înregistrat în Parlament, pune în pericol ecosistemele râurilor Prut și Nistru. Potrivit directorului executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS , Ilia Trombițchi, inițiativa legislativă vine în beneficiul agenților economici, însă în detrimentul mediului, iar miza reală a acestui proiect ar fi încurajarea extracției de nisip și pietriș din râuri, transmite ipn.md.

Potrivit unei inițiative legislative, pentru a facilita exportul mărfurilor cerealiere urmează să fie construite cheiuri temporare pe râurile Prut și Nistru. Inițiativa mai permite extracția de nisip și pietriș din râuri pentru a le face navigabile. Experții de mediu spun că proiectul, dacă va fi promovat, va distruge biodiversitatea râurilor și a zonelor adiacente.

„Proiectul își propune facilitarea transportării mărfurilor cerealiere pe apă. Potrivit legii, acest lucru va fi posibil prin crearea cheiurilor temporare pe o perioadă de 2 luni pe an, fiind vorba despre lunile când este necesar exportul mărfurilor, adică din iulie până în septembrie sau octombrie. Este vorba despre lunile când nivelul apei este cel mai mic. Din proiect reiese că sunt omise toate restricțiile care i-ar permite Nistrului să rămână Nistru, iar Prutului – Prut” a spus ecologistul.

Potrivit lui Trombițchi, proiectul permite activități interzise anterior în albia râurilor, cum ar fi defrișările. De asemenea, este permisă extracția de nisip și pietriș, fără a fi specificat însă unde vor fi depozitate acestea.

„Pe o porțiune de 30 de metri de la nivelul apei pot avea loc diverse activități economice, anterior această porțiune era strict protejată. În conformitate cu prevederile acestei legi nu va mai solicita compensarea prejudiciului în urma distrugerii biodiversității Nistrului și Prutului”, a spus expertul.

”Acest proiect aparține majorității parlamentare, deci are șanse să fie aprobat”, a concluzionat directorul executiv Eco-TIRAS.

Menționăm că, inițiativa legislativă privind dezvoltarea navigației, înregistrată la 10 mai, nu a fost supusă deocamdată consultărilor publice și nu are avizul Guvernului.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
cer senin
18.3 ° C
18.3 °
18.2 °
88 %
5.1kmh
0 %
joi
30 °
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
34 °
lun
30 °
Real Business Ro DI_4410