Industrii
AcasăActualDouă treimi dintre antreprenori se confruntă cu constrângeri în afaceri. Prețurile la...

Două treimi dintre antreprenori se confruntă cu constrângeri în afaceri. Prețurile la mărfurile din Moldova ar putea crește cu 14%.

În primul trimestru al anului 2023, 67% dintre oamenii de afaceri intervievați s-au confruntat cu constrângeri în ceea ce privește activitatea economică. Mai mult de jumătate dintre aceștia au indicat cererea insuficientă de pe piață ca fiind principalul obstacol. Alți 41,4% au menționat problemele financiare, 33% au menționat lipsa de angajați și alți 33% au menționat consecințele războiului din Ucraina.

Biroul Național de Statistică informează că, potrivit rezultatelor Anchetei de conjunctură, în trimestrul II 2023 se estimează o creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +6,4%) și o relativă stabilitate a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +3,7%).

Referitor la numărul de salariați, managerii estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4,8%.

Pentru prețurile produselor (mărfurilor) se prognozează o creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +14,1%).

Previziuni

În trimestrul II 2023 se estimează o creștere/îmbunătățire moderată a situației economice: veniturilor din vânzări (sold conjunctural +9,1%); numărului de salariați (soldul conjunctural +6,7%); prețurilor produselor industriale (sold conjunctural +12,0%).

Conform opiniei managerilor, în activitatea de construcții va fi o relativă stabilitate a situației economice: veniturilor din vânzări (sold conjunctural +3,4%); numărului de salariaţi (sold conjunctural +4,2%). În ceea ce privesc prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creșterea acestora (sold conjunctural +14,0%).

În sectorul comerţ cu amănuntul și servicii se estimează o relativă stabilitate a situației economice: veniturilor din vânzări (sold conjunctural +2,6%), precum și a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4,4%). Totodată, pentru preturile de vânzare se estimează o creștere moderată (sold conjunctural +14,5%).

Managerii întreprinderilor mari (cu numărul de 250 și peste salariați) estimează pentru trimestrul II 2023 creșterea veniturilor din vânzări (sold conjunctural +28,7%). Cu toate acestea, se estimează de asemenea creșterea moderată a prețurilor (sold conjunctural +9,9%). În același timp, managerii întreprinderilor mijlocii (cu numărul de la 50 până la 249 salariați inclusiv) estimează creșterea veniturilor din vânzări (sold conjunctural +18,5%). Pentru prețurile produselor (mărfurilor), managerii estimează o creștere moderată (sold conjunctural +15,3%). Managerii întreprinderilor mici și micro estimează o relativă stabilitate a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +3,2% și, respectiv, +2,1%). Cu toate acestea, se estimează și creșterea moderată a prețurilor (sold conjunctural +12,6% și, respectiv, +14,8%).

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
45 %
2.1kmh
0 %
mie
20 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
20 °
Dum
21 °