Industrii
AcasăActualDirectorul Agro-Sudzucker: "Nu așteptăm să înceapă seceta, ci lucrăm în avans. Cum...

Directorul Agro-Sudzucker: „Nu așteptăm să înceapă seceta, ci lucrăm în avans. Cum decurge recoltarea și dacă este real de reabilitat sistemul de irigare în Moldova?

În Moldova, în ultimii 20 de ani au avut loc secete severe o dată la 7 ani, astfel încât seceta a devenit un fenomen obișnuit, deși neplăcut, pentru agricultori. Prin urmare, fermierii au învățat să lucreze în avans și să fertilizeze din timp pentru a minimiza efectele secetei, ceea ce au făcut în 2020. Chiar dacă recolta a fost redusă, țara nu este în pericol de penurie alimentară. Valeriu Nicușor, directorul Agro-Sudzucker, a declarat acest lucru în cadrul emisiunii “Поговорим о деньгах”.

Care este situația privind recolta?

„Acum este vârful recoltării culturilor de iarnă și vedem că, în medie, fermierii recoltează până la 3,2 tone la hectar. Dacă o comparăm cu anul 2021, atunci recolta a fost de până la 5 tone la hectar. Adică, producția la hectar din acest an este cu 35-40% mai mică. În pofida pierderilor agrarienilor, se așteaptă ca producția de grâu să atingă sau chiar să depășească 1 milion de tone, în condițiile în care Moldova are nevoie de 300-400 de mii de tone. Chiar și cu recolte de grâu atât de mici, nu va exista o penurie în țară”, a explicat Nicușor.

Potrivit acestuia, situația porumbului este mult mai gravă, deoarece cultura nu a primit precipitații în faza critică din cauza secetei. Din acest motiv, 70-80% din porumb va fi folosit ca furaj sau va rămâne pe câmp.

În ceea ce privește floarea-soarelui, dacă va ploua, se pot aștepta 1-1,5 tone la hectar. Dacă nu va ploua, recolta de floarea-soarelui ar putea fi de 500 kg până la o tonă la hectar.

„Situația cu sfecla de zahăr este mai bună. Da, nu este un an record, dar încă nu s-a depășit punctul de neîntoarcere”, a spus fermierul, menționând că securitatea alimentară nu este o problemă în țară.

În același timp, potrivit studiului Expert-Grup „Republic of Moldova needs substantial financial support to address rising poverty risks”,  seceta din vara anului 2022 ar putea submina o parte semnificativă a producției agricole. Experții cred că acest lucru va duce la un nou val de creșteri ale prețurilor la alimente.

Cum să rezistați la secetă?

Nicușor a subliniat că o nutriție adecvată cu îngrășăminte și microelemente permite plantelor să reziste la secetă. „Nu așteptăm până când începe seceta pentru a lupta cu ea, ci o facem din timp”, a adăugat el.

Potrivit șefului de la Agro-Sudzucker, acum este foarte dificil să se creeze condiții pentru irigații pentru a combate vremea uscată. „Irigarea a fost posibilă în perioada sovietică, când a fost dezvoltată. Pe atunci, din cele 1,5 milioane de hectare, 100-200 de mii de hectare erau alocate pentru irigații, iar majoritatea lacurilor au fost săpate pentru acumularea apelor uzate și a apelor pluviale. În prezent, 99% din aceste lacuri sunt închiriate de proprietari privați și nu pot fi folosite pentru irigații. În același timp, nu toată lumea are acces la râuri mari”, a explicat Nicușor.

El a povestit, de asemenea, un caz în care fermierilor le-a fost alocat un grant pentru irigații, dar din cauza lipsei de coeziune a fermierilor din Ungheni, alții au fost lăsați „în urma” programului de irigații.

Nicușor consideră că, pentru a rezolva această problemă, ar trebui reorganizat dreptul de proprietate și ar trebui să se acorde numai întreprinderilor agricole dreptul de a închiria terenuri pe termen lung. În plus, ar trebui să fie posibil să se investească și să se acorde subvenții pentru irigații.

Ce s-a făcut până acum și dacă s-a făcut ceva până acum?

Și ex-deputatul, președintele Asociației Forța Fermierilor Alexandr Slusari  a atras atenția asupra problemelor legate de irigații. El consideră că a venit deja timpul să se facă ceva în privința sistemului de irigații din Moldova.

„În urmă cu doi ani, după secetă, premierul Ion Chicu a promis că lecția a fost învățată, iar anul viitor țara va avea mult mai multe terenuri agricole irigate. Dar, în mod tradițional, după prima ploaie de toamnă, toți oficialii statului au uitat de irigații. În 2021, deputații au elaborat o strategie care ar fi trebuit să rezolve problema irigațiilor, însă recent documentul a fost recunoscut nul. Nici actualul guvern nu a întreprins vreo măsură reală pentru a îmbunătăți situația. Am auzit doar discuții în Ministerul Agriculturii”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Slusari a menționat că Agenția Proprietății Publice nu a predat sistemele centralizate de irigare celor 7 asociații de utilizatori de apă, deoarece acestea erau pe jumătate distruse și furate. „Administratorii proceselor de insolvență artificială sunt în complicitate cu unii funcționari de la Ministerul Economiei și APP și încă nu au reușit să extragă din pământ ultimele țevi și să le ducă la Rîbnița”, a adăugat el.

„Cine va fi acum responsabil pentru dezastrul țării, când zeci de mii de fermieri mici și mijlocii vor rămâne fără porumb și floarea-soarelui și cu datorii uriașe la bănci și furnizori? Dacă nu se face niciun efort, nu va exista niciun rezultat nici după 34 de ani. Situația din agricultură devine pe zi ce trece tot mai dificilă și nu putem rezolva problemele din sector fără intervenția autorităților”, a sintetizat fostul deputat.

Între timp, în Ministerul Agriculturii se vorbește în continuare de irigații. Menționăm că, la 13 iulie, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a avut o întrevedere cu reprezentanții Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA). Ministerul s-a oferit să rezolve împreună problemele sectorului, inclusiv necesitatea de a dezvolta sisteme de irigații mici și mari.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer senin
18.3 ° C
18.3 °
18.2 °
88 %
5.1kmh
0 %
joi
30 °
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
34 °
lun
30 °
MGM ro DI-4357