Industrii
AcasăActualDirector executiv pentru Europa de Est și Caucaz la BERD va veni...

Director executiv pentru Europa de Est și Caucaz la BERD va veni în Moldova. Care este scopul vizitei

Matteo Patrone directorul executiv pentru Europa de Est și Caucaz la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), vizitează Chișinăul în această săptămână pentru a sublinia sprijinul BERD pentru Moldova în urma războiul cu Ucraina și recomandarea a Comisiei Europene de a acorda țării statutul de candidat de aderare la UE. De asemenea în cadrul vizitei vor fi discutate modalitățile de sporire a securității energetice a țării.

În timpul vizitei sale de trei zile, Patrone se va întâlni cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, cu miniștrii și cu oficiali de la Banca Națională a Moldovei. Totodată el va discuta cu parteneri de afaceri existenți și potențiali, inclusiv bănci locale și Danube Logistics, operatorul Portului Internațional Liber de la Giurgiulești.

«Moldova a primit aproape jumătate de milion de refugiați din Ucraina de la începutul războiului. Mulți au mers mai departe, însă 90 de mii au rămas în această țară de 2,7 milioane de oameni. Țara este foarte dependentă de gazele naturale importate, în prezent toate fiind importate din Rusia prin Ucraina, care reprezintă aproape 30% din amestecul său energetic. Pentru a aborda impactul războiului asupra regiunii, BERD a creat un Cadrul de reziliență și mijloace de subzistență  în sumă de 2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina și țările vecine să facă față provocărilor. Acest cadru variază de la sprijin pentru restructurare și lichidități de urgență pentru întreprinderi și sprijin de redresare pentru întreprinderile mici și mijlocii până la sprijin pentru securitatea energetică», — se spune în comunicat lui BERD. 

În cazul Republicii Moldova, BERD colaborează îndeaproape cu Guvernul pentru sporirea securității energetice, atât prin diversificarea surselor cât și prin angajamentul de a intensifica investițiile în proiecte care promovează agenda verde a Republicii Moldova.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Papir Print Ro DI-4406
Chișinău
cer senin
22.3 ° C
22.7 °
21.1 °
67 %
3.1kmh
0 %
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
35 °
mie
27 °
MGM ro DI-4357