Industrii
AcasăActualDin 30 iunie, consumatorii finali vor putea procura gaze de la orice...

Din 30 iunie, consumatorii finali vor putea procura gaze de la orice furnizori. Ministrul Energiei a anunțat deciziile CSE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică(ANRE) va avea pârghiile necesare pentru a interveni cât mai rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale. Declarațiile au fost făcute de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui briefing de presă, imediat după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

O altă dispoziție a CSE stabilește o corecție de echitate pentru întreprinderile care trec la un furnizor ce activează cu prețuri nereglementate.

„În procesul de liberalizare a pieței, fiecare consumator are posibilitatea de a-și alege furnizori. Dar atunci când un consumator pleacă dintr-o piață reglementată în una liberă, devierile tarifare rămân pe umerii celorlalți consumatori. Astăzi, CSE a introdus un element de corecție de echitate, care presupune că un consumator trebuie să achite devierile tarifare neachitate, în cazul trecerii la un furnizor al pieței libere”, a explicat ministrul Parlicov.

De asemenea, ministrul Victor Parlicov a subliniat că începând cu 30 iunie curent, consumatorii finali vor putea procura gaze naturale fie de pe piața reglementată, fie de pe cea liberă, dar nu simultan.

Amintim că, ieri, 30 mai, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a declarat că în rezultatul ședințelor de lucru s-a constatat că legislația în vigoare în sectorul gazelor naturale nu permite ANRE stabilirea unui mecanism de distribuire a sarcinii de compensare a devierilor tarifare către toți consumatorii, în funcție de ponderea fiecăruia în generarea acestora, chiar și în situația când aceștia optează să migreze către furnizori din piața nereglementată. În acest scop, de comun acord, a fost decisă adresarea subiectului către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în vederea obținerii unei derogări de la cadrul normativ în vigoare.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.wippo.md/
https://www.mgm.md/
https://www.intertext.md/
Chișinău
cer senin
12.2 ° C
13.2 °
12.2 °
82 %
2.1kmh
0 %
mie
29 °
joi
29 °
vin
29 °
sâm
28 °
Dum
25 °
https://www.stivuitor.md/
https://www.mgm.md/
https://mediagallery.md/home/ro/