Bună ziua, prieteni! Urmăriți Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente din săptămâna trecută, dar și despre ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Principala problemă cu care se confruntă Republica Moldova rămâne a fi criza energetică. Autoritățile ne îndeamnă intens să economisim. În acest sens, vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a menționat că de astăzi, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră are un deficit de energie electrică. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. Astfel, el susține că între aceste ore, în zilele următoare trebuie să facem tot posibilul să economisim cât mai mult.
Totodată, el s-a adresat către antreprenori și mediul de afaceri cu îndemnul de a deconecta iluminatul publicitar sau decorativ, schimba orele de producere, utiliza generatoarele individuale acolo unde este posibil.
Cu toate acestea Spînu ne asigură că astăzi nu sunt planificate deconectări.
De asemenea, el a menționat că în zilele următoare Guvernul va identifica și semna contracte de livrare a energiei electrice cu alți furnizori, iar așa cum MoldovaGaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES pentru ziua de astăzi, va identifica resurse și pentru zilele următoare. În același timp, va adopta măsuri de economisire a energiei electrice.
Ministrul a promis că va reveni zilnic cu informații referitor la situația în care ne aflăm. Iar nouă nu ne rămâne decât să încercăm să economisim și să avem încredere în autorități.
Un val de critici a stârnit și postarea scrisă la miez de noapte de ministrul Muncii, Marcel Spatari. Acesta a scris că criza energiei electrice nu trebuie să fie încă un motiv de ceartă în familiile din Moldova și a îndemnat cetățenii să se abțină de la manifestări agresive din cauza necesității de a economisi curentul. Postarea însă a adunat un val de reacții critice, iar la scurt timp ministrul a șters-o și a venit cu explicații. El a recunoscut că postarea nu a fost inspirată, însă a ținut să menționeze că lupta împotriva violenței domestice este și va fi în continuare o prioritate a ministerului pe care îl conduce. Dacă stingeți lumina — iubiți-vă, a îndemnat ministrul.
Și edilul capitalei, Ion Ceban, în debutul ședinței operative a serviciilor municipale a rugat toate instituțiile municipale să intervină pentru a face economie în activitățile pe care le gestionează. El a precizat că deja au parvenit câteva solicitări de a opri transportul public, dar nu a precizat de la cine sunt aceste îndemnuri. Se transmite prin diferite persoane să oprim troleibuzele de pe linie, deoarece riscăm să nu avem curent electric. Azi posibil să avem, mâine – nu, a menționat primarul.
În ceea ce privește gazul, încă avem suficiente volume. Dar poate nu pentru mult timp. Adevărul este că Moldovagaz, slavă Domnului, a transferat către Gazprom pentru livrările de gaze în septembrie și un avans pentru octombrie – plătind peste 80 de milioane de dolari.
Dar în acest scop a luat un împrumut de la stat de 1 miliard de lei. Ascultați însă condițiile – cu o rată anuală de 21% și care trebuie rambursată până la 1 mai 2023. Compania a pus în gaj participația sa de 100% din capitalul Moldovatransgaz. Iar asta este întregul sistem de transport al gazelor din țară! Întreaga tranzacție a fost realizată prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, fără participarea Consiliului acționarilor, adică a Gazprom.
Pentru a rezuma povestea privind criza energiei, prețurile la combustibili continuă să scadă. Pentru ziua de mâine, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un preț de 25,03 lei pentru un litru de benzină și de 28,44 lei pentru unul de motorină. Astfel, benzina se ieftinește cu 6 bani, iar motorina cu 29 de bani.
Mediul de afaceri va avea acces mai mare la bani. Autoritățile au modificat mecanismul de constituire a fondului de garantare a împrumuturilor pentru întreprinderile mici și mijlocii. Ca urmare, fondul va putea emite garanții pentru un număr mai mare de antreprenori. Autoritățile estimează că, în trei ani, fondul va emite garanții în valoare de cel puțin 1 miliard de lei și va aloca alte 2,5 miliarde de lei pentru proiecte de investiții.
Și, apropo, această oportunitate va fi disponibilă și pentru acele companii care anterior se considerau mari. Cert este că pragul cifrei de afaceri a companiilor, atunci când acestea au primit statutul de întreprindere mijlocie, a fost majorat de două ori – de la 50 de milioane de lei la 100. Pragul pentru statutul de microîntreprinderi și întreprinderi mici a fost dublat. În acest fel, un număr mai mare de companii vor fi ajutate, a precizat Ministerul Economiei.
Iar acestea trebuie ajutate. Pentru că, de exemplu, chiar dacă cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut în august față de iulie, aceasta a fost totuși cu 4,5% mai mică decât în august anul trecut. În opt luni, a scăzut cu 0,6%.
Pe scurt și despre alte evenimente ale săptămânii.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat pentru astăzi, 24 octombrie, începând cu ora 18.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate. Cu informații despre deciziile luate în urma ședinței vom reveni în știrile noastre format-text .
Ședința Guvernului va avea loc miercuri, 26 octombrie. În cadrul ședinței, autoritățile vor aproba mai multe documente, printre care aderarea Republicii Moldova la Convenţia Poştală Universală adoptată la cel de al 27-lea Congres de la Abidjan. În rezultatul aderării, țara noastră va beneficia de toate serviciile oferite de Uniunea Poştală Universală(UPU): libertatea tranzitului, posibilitatea de a conlucra în direct cu Administrațiile poştale din toate ţările lumii, organizarea şi exploatarea serviciilor internaţionale financiare, oferirea burselor de participare la seminare, conferinţe şi de perfecţionare a cadrelor.
Tot pe 26 octombrie, la Parlament vor avea loc audieri publice privind calitatea serviciilor publice prestate cetățenilor. La consultări sunt invitați să participe reprezentanții: Agenției Servicii Publice; Agenției de Guvernare Electronică; Congresului Autorităților Locale din Moldova.
Asta e tot pentru astăzi, ne vedem lunea viitoare. Pentru a nu pierde ultimele ediții din Agenda Economică, abonați-vă la canalul nostru de Youtube și Telegram, dar și la paginile noastre de Facebook și Instagram.