Industrii
AcasăActualDeciziile CSS, moțiunea de cenzură împotriva guvernului și cursul valutar. Agenda Economică

Deciziile CSS, moțiunea de cenzură împotriva guvernului și cursul valutar. Agenda Economică

Bună ziua, prieteni! Urmăriți Agenda economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente din săptămâna trecută, dar și despre ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.

În această dimineață, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a susținut un briefing de presă unde a anunțat deciziile luate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc sâmbătă.

Astfel, șefa statului a spus că există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării, iar pentru a descuraja asemenea acțiuni autoritățile analizează oportunitatea revocării cetățeniei RM pentru cei cu cetățenia țării noastre și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului.

Și așa cum în ultimele săptămâni, principalul subiect de discuție în societate și la autorități a fost modul în care Moldova va supraviețui iernii, Sandu a menționat că țara noastră nu are certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Dar președintele a asigurat că autoritățile statului sunt pregătite să acționeze în orice situație după scenariile pregătite anterior, iar cetățenii vor avea sprijinul din partea Guvernului la fel cum s-a întâmplat și în iarna trecută.

Ei bine, să trecem la bani, care sunt întotdeauna insuficienți. La data de 23 septembrie 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședință publică, noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”, în contextul obligației de serviciu public. Astfel, prețul unui metru cub de gaze naturale crește pentru consumatorii finali de la 22,99 lei la 29,27 de lei, cu TVA inclus. Noile prețuri vor intra în vigoare la 1 octombrie 2022.

Un alt eveniment important care a marcat săptămâna precedentă a fost moțiunea de cenzură împotriva guvernului inițiată de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Dezbaterile, care au inclus un discurs al premierului, o serie de sesiuni de întrebări și răspunsuri și declarații ale deputaților, au durat cinci ore. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a calificat afirmațiile socialiștilor drept „un cumul de minciuni, lipsă de competență și pregătire profesională” și un spectacol inutil. La rândul său, opoziția a acuzat guvernarea că, din cauza acțiunilor sale, sărăcește populația și înrăutățește viața în Moldova.

Gavrilița a subliniat că trebuie să dea socoteală doar cetățenilor și a vorbit despre rezultatele guvernului pe anul în curs. În special, a vorbit despre sprijinirea cetățenilor vulnerabili din punct de vedere social, creșterea salariului minim și a pensiei, creșterea prestațiilor, plata compensațiilor și sprijinirea mediului de afaceri în criza energetică.

Potrivit premierului, economia moldovenească a devenit mai sustenabilă: în anul de mandat al guvernului au fost deschise 6.600 de companii noi, cu 1.252 mai multe decât cele lichidate. În același timp, în perioada precedentă – din 2020 până în august 2021 – au fost lichidate cu 2.500 mai multe companii decât au fost create altele noi.

În finalul discursului său, prim-ministrul a recunoscut că guvernul are eșecuri și greșeli, dar i-a asigurat pe cetățeni de bunele intenții și capacitățile profesionale și a făcut apel la solidaritate. La întrebarea cum vor achita cetățenii tariful exorbitant la gaz, premierul a spus că cetățenii trebuie să fie solidari cu autoritățile.

Ulterior, 17 deputați au ținut discursuri – opoziția a certat guvernul, iar guvernul a certat opoziția. În consecință, majoritatea parlamentară nu a susținut moțiunea de cenzură împotriva guvernului.

După funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, președintele Maia Sandu s-a deplasat la New York pentru Adunarea Generală a ONU. Acolo, șefa statului a avut mai multe întrevederi bilaterale. Sandu a discutat cu Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre dificultățile economice cauzate de războiul din Ucraina și despre criza energetică ce afectează întregul continent.

La Berlin, președintele s-a întâlnit cu Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, dar și cu reprezentanții mediului de afaceri din Germania.

Astăzi, cursul euro față de leu a scăzut sub 19 lei. Banca Naţională a Moldovei a stabilit cursul euro – 18,96 lei pentru un euro. În același timp, dolarul, dimpotrivă, a crescut ușor – până la 19,44 lei pentru un dolar. Astfel, timp de o săptămână, leul s-a întărit față de euro cu 2%, sau cu aproape 40 de bani. În raport cu dolarul, leul s-a depreciat cu doar 6 bani. Pe piețele internaționale, perechea euro-dolar se tranzacționează la 0,97 euro pentru un dolar.

Și, pe scurt, despre celelalte evenimente ale săptămânii.

Agenția de Investiții « Invest Moldova », în parteneriat cu Ministerul Culturii organizează a doua ediție Moldova Tourism Forum, unicul eveniment național dedicat industriei turismului, care reunește experți naționali și internaționali, reprezentanți ai guvernului și instituțiilor de stat, reprezentanți ai sectorul asociativ și ai mediului de afaceri din domeniu. „O ȚARĂ MICĂ CU INIMĂ MARE” este laitmotivul atât al evenimentului, cât și al campaniei naționale desfășurate de Agenția de Investiții “Invest Moldova”.

Totodată, circa 500 de persoane vor participa la Forumul economic 2022 în municipiul Chișinău, organizat în perioada: 30 septembrie – 1 octombrie, a. c, de Primăria Municipiului Chișinău. Delegații la reuniune sunt reprezentanți ai mediului de afaceri, investitori și donatori străini, experți în diferite domenii și reprezentanți ai mediului academic, delegații oficiale ale orașelor înfrățite și orașele partenere etc. Scopul Forumului este lansarea unei platforme de discuții și dezbateri asupra potențialului investițional și de dezvoltare al municipiului Chișinău.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că acest eveniment se dorește a fi unul de atragere a investițiilor, pentru dezvoltarea economică și îmbunătățirea imaginii municipiului Chișinău.

Astfel, se va încheia luna businessului din Moldova.

Guvernul va susține o ședință pe data de 29 septembrie. Potrivit ordinii de zi autoritățile vor aproba mai multe proiecte de lege cum ar fi: Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și  de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, Hotărârea cu privire la aprobarea normelor de asigurare cu produse alimentare, medicamente și consumabile a bolnavilor (maturi și copii), precum și a normelor de compensare a donatorilor de sânge și componente sangvine și alimentația lor, etc.

Asta e tot pentru astăzi, ne vedem lunea viitoare. Pentru a nu pierde ultimele ediții din Agenda Economică, abonați-vă la canalul nostru de Youtube și Telegram, dar și la paginile noastre de Facebook și Instagram.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer acoperit de nori
2.2 ° C
3.2 °
2.2 °
99 %
2.6kmh
100 %
lun
4 °
mar
6 °
mie
4 °
joi
4 °
vin
2 °
Tehgaz Grup S.R.L.