Industrii
AcasăAgriculturaDe Ziua mondială a albinei apicultorii au lansat un mesaj de susţinere...

De Ziua mondială a albinei apicultorii au lansat un mesaj de susţinere a domeniului

Republica Moldova trebuie să conștientizeze rolul apiculturii în economia țării, în asigurarea echilibrului în mediu ambiant, lansând campanii și acțiuni de protejare a albinelor, se spune într-un mesaj al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), făcut public cu ocazia Zilei mondiale a albinelor.

Potrivit ANARM, este necesară responsabilizarea fermierilor, prin aplicarea bunelor practici agricole, pentru a evita otrăvirea albinelor, lansarea programelor de susținere a plantării plantelor melifere, crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor apicole și multiplicarea familiilor de albini.

„În Republica Moldova sunt înregistrate oficial circa 260 de mii de familii de albine, numărul lor fiind în creștere pe parcursul ultimilor zece ani. În prezent, sectorul apicol oferă multiple posibilități de lansare și dezvoltare a afacerilor, inclusiv pentru tineri. Evoluția sectorului se datorează curajului apicultorilor, instruirii și mentoratului continuu din partea Asociaţiei, precum și susținerii oferite de partenerii de dezvoltare – Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, Uniunea Europeană, precum și de autoritățile publice prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură”, a afirmat Ion Maxim, președintele ANARM.

”Producătorii agricoli trebuie să coopereze permanent cu apicultorii și să utilizeze rațional produsele de uz fitosanitar pentru a preveni cazurile de otrăvire a albinelor, care sunt înregistrate anual în diferite raioane ale țării. În prezent, ANARM testează o aplicație mobilă, scopul căreia este de a facilita comunicarea în privința stropirii culturilor agricole pentru a proteja albinele de otrăviri cu produse de uz fitosanitar. Aplicația urmează să fie lansată la începutul anului viitor, pentru utilizare pe tot teritoriul Republicii Moldova”, a explicat Ion Maxim.

În prezent, în Republica Moldova sunt peste 7800 de apicultori înregistrați. În 2020 s-au produs circa 3500 tone de miere de albine, dintre care 3300 tone au fost exportate. Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă.

Ziua mondială a albinelor este marcată, în fiecare an, la 20 mai pentru a evidenția importanța albinelor pentru umanitate şi pentru a atrage atenția asupra necesității protejării acestora, precum şi a altor polenizatoare. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 septembrie 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

foto: anarm.md
Sursa: moldpres.md

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.mgm.md/
https://www.intertext.md/
https://www.facebook.com/HRConsultingMoldova/
Chișinău
cer senin
25.5 ° C
27.2 °
25.5 °
22 %
3.6kmh
0 %
vin
24 °
sâm
28 °
Dum
24 °
lun
22 °
mar
25 °
https://www.stivuitor.md/
https://www.facebook.com/HRConsultingMoldova/
https://casalot.md/ro/index.html