Industrii
AcasăActualDe la începutul anului, în Moldova, ceapa aproape că și-a dublat prețul

De la începutul anului, în Moldova, ceapa aproape că și-a dublat prețul

De la începutul anului 2023, în Moldova, ceapa aproape că și-a dublat prețul nu doar în magazine, ci și în piețe. La sfârșitul săptămânii trecute, prețul la ceapă a ajuns la 23-24 de lei. Cu toate acestea, experții sunt siguri că prețurile vor continua să crească.

„Prețul a crescut treptat. La început la 15 lei, apoi la 20 de lei, iar de la începutul lunii martie la 23 de lei pe kg. În unele zile a depășit chiar și 24 de lei”, a declarat un vânzător pentru MoldStreet.

Acesta este un preț record pentru Moldova în ultimii ani, mai ales pentru acest sezon. În ciuda acestui fapt, prețurile la ceapă în Moldova sunt încă mai mici decât în alte țări din regiune.

Experții de la East Fruit spun că prețurile vor crește în continuare, deoarece cererea pentru acest produs este mare, dar Moldova are mai puține stocuri de ceapă decât anul trecut. Motivul este exportul activ de ceapă în Ucraina și România în toamna și decembrie 2022.

În ceea ce privește lanțurile de magazine, pe rafturi nu se găsește ceapă moldovenească, ci franceză, olandeză și din alte țări. De asemenea, este dificil să găsești produse locale în piețe.

Menționăm că, în Moldova, mai mult de două treimi din producția de ceapă provine de pe parcele mici, aproape de casă, și doar 20-30% provine de la gospodării cu mai mult de 10 ha de teren agricol.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni
Chișinău
cer senin
21.2 ° C
21.2 °
21.2 °
32 %
3.6kmh
0 %
vin
21 °
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
18 °
mar
5 °
Intertext ro DI-4356