Industrii
AcasăActualDe la 1 iunie va funcționa un nou tarif la gaze. Acesta...

De la 1 iunie va funcționa un nou tarif la gaze. Acesta va fi mai mic decât a cerut Moldovagaz

Pe 31 mai, ANRE a aprobat un nou tarif la gaze. Pentru consumatorii casnici, acesta va fi de 18,6 lei pe metru cub (inclusiv TVA), nu de 24 de lei, după cum a cerut Moldovagaz. Tariful va intra în vigoare de la data de 1 iunie.

Potrivit șefului Direcției Politică Tarifară, Alexandra Ursu, motivul pentru creșterea tarifului a fost influențat de patru factori: creșterea prețului de achiziție, inflația, abaterile negative ale tarifelor și modificările cursului de schimb valutar.

Autoritatea de reglementare a ținut cont în tarif de prețul de achiziție de 699 USD. ANRE a refuzat să ia în calcul prețul de cumpărare propus de Moldovagaz în sumă de 941 USD. De asemenea, nu a ținut cont de propunerea companiei de a stabili un tarif de vară/iarnă, și insistă asupra unui tarif anual, care în orice moment poate fi modificat operativ.

Moldovagaz a remarcat că datorită unui astfel de tarif se vor acumula și mai multe abateri de tarif – în valoare de 1,2 miliarde lei. Acum abaterile se ridică la peste 2 miliarde de lei.

Compania a adăugat că abaterile tarifare au depășit pragul de 3% din cifra de afaceri în aprilie.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.2 °
1.1 °
99 %
4.1kmh
100 %
vin
3 °
sâm
3 °
Dum
2 °
lun
-0 °
mar
2 °
Birotix Com ro DI-4407