De la 1 iunie, salariile miniștrilor din Moldova ar putea fi aproape dublate, de la 26486 lei la 50184 lei. De asemenea, vor crește și salariile asistenților acestora, precum și ale membrilor personalului altor conducători de stat. O astfel de prevedere este stipulată într-un proiect de rectificare a bugetului de stat, care urmează să fie adoptat de guvern mâine, 31 mai. Decizia a fost deja criticată de judecători, de Curtea de Conturi și de opoziție.
Poziția Ministerului Finanțelor
În cadrul clubului de presă, ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu, a explicat cui și de ce vor fi majorate salariile la începutul verii. Potrivit acesteia, Ministerul Finanțelor are acum 35% din posturi vacante. Situația este aceeași și în alte ministere. Cert este că salariul mediu în minister este de 10 mii de lei, iar luând în calcul plata impozitelor – mai puțin de 8 mii de lei.
„În trezorerie, salariile sunt și mai mici – angajații de acolo primesc 3-4 mii de lei în mână. În același timp, cei cu experiență și cunoștințe ”vor fi furați cu mâinile și picioarele” în orice bancă unde salariile sunt de 3-4 ori mai mari”, a adăugat ministrul.
În opinia sa, pentru a avea manageri buni în administrația publică, este nevoie de salarii normale. „De aceea, a fost luată decizia de a majora salariile unor categorii de funcționari publici, în principal angajații din cadrul Primăriei Chișinău, cabinetului ministrului, cabinetului viceprim-ministrului și alții”, a spus ministrul.
Sirețeanu a precizat că pentru această majorare ar fi nevoie de aproximativ 100 de milioane de lei.
Opinia judecătorilor
Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a remarcat că acest proiect ar stabili un „regim diferențiat” de salarizare între judecători și miniștri, contrar deciziilor Curții Constituționale.
Judecătorii au reamintit hotărârea Curții Constituționale potrivit căreia judecătorii, deputații și miniștrii sunt autorități care se află la același nivel în ierarhia instituțională. În consecință, salariile lor ar trebui să fie aceleași.
„Există o discriminare aici – judecătorii nu primesc o creștere salarială egală cu cea a miniștrilor. În acest context, propunem Consiliului Superior al Magistraturii să aprobe modificările, astfel încât să fie puse în aplicare deciziile Curții Constituționale, care au stabilit principiile de bază ale salarizării judecătorilor”, a conchis Asociația.
De unde a început totul?
Pe 24 mai, premierul Dorin Recean a calificat drept „absurd” faptul că un ministru are „un salariu mai mic decât un muncitor în construcții sau un chelner”. El a declarat că își va asuma responsabilitatea și va merge în parlament cu o cerere de modificare a bugetului de stat pentru a mări salariile în sectorul public.
A doua zi, Curtea de Conturi a cerut parlamentului să includă personalul său (cu excepția celor cu funcții de răspundere) în proiectul de amendamente la legea bugetului de stat pe 2023. CCRM a subliniat că nu se află pe lista instituțiilor care ar urma să primească o creștere salarială, deși salariile de acolo sunt mai mici decât în alte instituții de stat.