Industrii
AcasăActualCriza energeticăDe la 1 ianuarie prețul gazelor pentru Moldova a crescut până 647...

De la 1 ianuarie prețul gazelor pentru Moldova a crescut până 647 dolari SUA pentru o mie de metri cubi

Situaţia din sistemul energetic al Republicii Moldova rămâne în continuare una critică şi de vină este în special creşterea continuă a preţurilor la gaze, dar și presiunea din partea enclavei secesioniste. Asta rezultă din prima şedinţă din acest an a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată ieri în regim de urgenţa de președinta țării, scrie Mold-Street.

Maia Sandu astfel a reacționat la majorarea cu 100 de dolari, pentru o mie de metri cubi, a prețului gazelor importate de la Gazprom cu începere din 1 ianuarie 2022, pe fundalul creșterii cotaţiilor la resursele energetice în Europa.

„Conform prognozei valorii prețului de bază, prezentată de Gazprom în luna decembrie 2021, prognoza prețului de achiziție a gazelor naturale în Republica Moldova pentru luna ianuarie 2022 constituie 647 dolari SUA/1000 m3”, se spune într-un răspuns de administraţia întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz.

Totodată, în scrisoare se menţionează că „Gazprom până la moment nu a prezentat Moldovagaz prețul de bază al gazelor naturale pentru anul 2022, în temeiul căruia se calculează prețul lunar, inclusiv din luna ianuarie 2022”.

„Prețul de bază, care constituie prețul mediu de livrare a gazelor naturale de către Gazprom în țările Europei de vest în ultimele nouă luni ale anului, se prezintă conform contractului până la finele lunii ianuarie”, precizează Moldovagaz.

În luna decembrie 2021 preţul mediu de import al gazelor în Republica Moldova a fost de circa 550 de dolari pentru o mie de metri cubi.

În condiţiile în care în tariful actual este inclus un cost mediu de import de 430 de dolari pentru o mie de metri cubi, apoi preţul mediu de import este deja cu 50% mai mare.

În plus, preţul mediu de import este mai mare cu circa 2.000 de lei pentru o mie de metri cubi, decât tariful mediu pentru gaze luat în calcul de ANRE.

Altfel spus, chiar dacă toţi consumatorii achită integral consumul, mai rămâne o diferenţă semnificativă, pe care cineva ar trebui să o acopere. La un consum de circa 200 milioane metri cubi de gaze pentru luna ianuarie, se formează o diferenţă de circa 400 milioane lei.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
cer senin
11.9 ° C
12.7 °
10 °
89 %
12.5kmh
0 %
lun
12 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
21 °
Tehgaz Grup S.R.L.