Industrii
AcasăActualDe ce a încetinit procesul de creditare a economiei în Moldova? Explică...

De ce a încetinit procesul de creditare a economiei în Moldova? Explică Ioniță

Volumul creditelor din sectorul bancar al Moldovei, în ianuarie curent, a scăzut cu 1,1 miliarde de lei, față de decembrie 2022. Astfel, băncile au acordat mai puține credite mediului de afaceri și cetățenilor pentru începerea unei afaceri. Cu toate acestea, expertul economic Veaceslav Ioniță nu vede nimic neobișnuit în asta și este încrezător că situația se va îmbunătăți în februarie-martie.

El a amintit cum a evoluat procesul de creditare în Moldova în ultimii 9 ani: ”Portofoliul de credite în sistemul bancar a scăzut constant din 2014 și până în 2018. Ulterior, a crescut lent, ajungând la circa 5 miliarde de lei, creșterea anuală. În 2020, a avut loc o nouă scădere din cauza Covid-19. Din 2021, odată cu trecerea pandemiei, moldovenii au reluat activitățile economice, dobânzile la creditele bancare erau cele mai mici din istoria țării, la fel și rata de bază. Toate acele elemente au accelerat creditarea populației, iar în trimestrul II din 2022, în valoare anuală, portofoliul de credite în sistemul bancar a înregistrat cea mai puternică creștere – de 12,3 miliarde de lei. Practic, în fiecare lună soldul creditelor acordate creștea cu câte un miliard de lei.”.

Potrivit lui, anticipând procesele inflaționiste, BNM a început din a doua jumătate a anului 2021 să crească rata de bază, să înăsprească politica monetară, să scumpească banii, descurajând creditarea și încurajând economiile populației. Aceste lucruri au dus la ceea că în ianuarie curent volumul de credite în sistemul bancar, în comparație cu ianuarie anul trecut, a crescut cu doar 2 miliarde de lei. De cinci ori mai lent decât acum jumătate de an.

Analistul economic menționează că politica monetară a BNM cel mai mult a afectat populația. Volumul maximum de credite noi luate lunar de către cetățeni a fost în trimestrul III din 2021 de 1,5 miliarde de lei. 965 de milioane de lei au fost creditele de consum; 511 milioane de lei – credite ipotecare; 50 de milioane de lei pentru începerea unei afaceri. După intervențiile BNM în 2022, creditele de consum s-au redus până la 423 de milioane de lei. Cele pentru afaceri – din contra au înregistrat creștere de până la 118 milioane de lei lunar. „Cel mai trist este în cazul creditelor ipotecare. Dacă în 2021 lunar se accesau credite de 511 milioane de lei pentru procurarea de locuințe, în ianuarie curent s-au luat de doar circa 107 milioane de lei. De cinci ori mai puțin și ne-am întors în perioada anilor 2017, de până la implementarea programului Prima Casă”, a menționat analistului economic.

Referitor la creditele imobiliare, expertul spune că din 2017 volumul creditelor ipotecare a crescut de 5 ori, de la 2,6 miliarde de lei în 2017 la 12,3 miliarde de lei în 2022.

„Scumpirea creditelor a dus la reducerea lor, iar scumpirea depozitelor a dus la ceea că oamenii mai activi au început dă depună bani în bănci. În ultimele două luni avem două reduceri ale ratei de bază la credite – până la 17%. Cred că în viitorul apropiat BNM va continua procesul de reducere a ratei de bază, va relaxa politica monetară, lucru care va duce la ieftinirea banilor. La noi depozitele bancare au crescut destul de puternic. Au ajuns să fie chiar mai scumpe decât rata medie la credite. În prezent, asistăm la o reducere a ratei dobânzilor la depozite, la credite situația rămâne stabilă. Pentru mediul de afaceri se înregistrează o ușoară scădere. Mediul de afaceri va începe să se crediteze mai activ. Creditele de consum, ținând cont de faptul că mai sunt și alte politici ale BNM, cel mai probabil nu vor crește atât de rapid. Tot ce se poate întâmpla este că vor crește creditele pentru mediul de afaceri, cele ale persoanelor fizice pentru începerea unei afaceri și creditele ipotecare cred că vor începe a înregistra o creștere atunci când va mai scădea rata de bază”, a conchis economistul.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Imona Grup ro DI-4368
Chișinău
cer senin
21.2 ° C
21.2 °
21.2 °
32 %
3.6kmh
0 %
vin
21 °
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
18 °
mar
5 °
Sandar_Vs Ro DI-4340