Industrii
AcasăActualDe astăzi, deplasarea transportului public în Chișinău poate fi monitorizată. Cât costă...

De astăzi, deplasarea transportului public în Chișinău poate fi monitorizată. Cât costă implementarea aplicației Tranzy?

Primăria Municipiului Chișinău a lansat astăzi, 15 martie, o aplicație mobilă pentru călători privind timpul de sosire a transportului public în stații. Opțiunea oferă cetățenilor comoditate, pentru că nu vor trebui să aștepte mult timp în stații. Cheltuielile au fost de aproape 3,6 milioane de lei. Acest lucru a fost anunțat de primarul capitalei, Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă.

”În urma licitației organizate au fost încheiate contracte de prestare a serviciilor de achiziționare de date GPS pentru cele peste 600 de unități, dintre care 400 de troleibuze şi 210 autobuze, cu compania câștigătoare Arobs Trackgps SRL în valoare de 3 mil. 300 de mii de lei pe un termen de 24 de luni. În cadrul licitaţiei publice au fost achiziţionate serviciile sistemului informatic „Tranzy AI” în sumă totală de 15 mii de euro pe durata unui an”, a spus Ceban.

Potrivit primarului, aplicația propriu-zisă a fost pusă la dispoziția Primăriei municipiului Chișinău cu titlu gratuit pe o perioada de 6 ani, iar plata este necesară pentru a asigura mentenanța sistemului, dezvoltarea, precum și serviciile conexe și auxiliare, inclusiv harta interactivă.

În costul perceput sunt incluse 2 sisteme de gestionare a flotei de vehicule a operatorilor de transport RTEC și PUA respectiv, pentru optimizarea, eficientizarea și monitorizarea în timp real a unităților de transport pe rețea, cu posibilitatea de a reacționa operativ la diferite incidente neprevăzute.

Edilul a mulțumit reprezentanților companiilor „Arobs Track GPS” și „Tranzy” pentru efortul comun realizat acum în capitală, pentru locuitorii municipiului, în implementarea platformei de mobilitate urbană: ”Noi mereu lucrăm cot la cot cu oamenii și pentru noi contează foarte mult părerea chișinăuienilor. Nu ezitați să împărtășiți experiența utilizării aplicației, astfel încât, la sfârșitul acestei perioade de pilotare, după 15 aprilie, să avem un sistem potrivit pentru toți și fiecare”.

„Cel mai important lucru este să oferim un serviciu de calitate și să facem procesul cât mai transparent posibil”, a explicat partenerul român responsabil de sistem în cadrul conferinței de presă.

Tranzy este acum disponibil în patru limbi – română, ucraineană, engleză și maghiară. Ceban a declarat că discută cu partenerii posibilitatea de a introduce și limba rusă. Aplicația funcționează pe smartphone-uri iOS și Android.

Primarul a declarat că, în curând, în stațiile reînnoite vor apărea panouri informative cu informații despre blocajele din trafic și orele de sosire a troleibuzelor și autobuzelor.

Aplicația a fost lansată în urmă cu 2 ani în Iași și Cluj-Napoca, România. Prima încercare de a introduce acest sistem în Republica Moldova a eșuat. În decembrie 2019, primăria a semnat un contract în valoare de 500.000 de lei, dar nu a trecut nici un an și transportul public a dispărut de pe harta digitală. Compania a declarat că a dezactivat sistemul GPS pentru că Primăria Chișinău nu a plătit pentru serviciile prestate, iar aceștia au răspuns că nu toate troleibuzele au avut sistemul instalat. În august 2021, contractul a expirat, iar autoritățile locale au organizat o nouă licitație.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
cer senin
21.2 ° C
21.2 °
21.2 °
32 %
3.6kmh
0 %
vin
21 °
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
18 °
mar
5 °
Intertext ro DI-4356