Curtea de Conturi s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a include angajații CCRM (cu excepția persoanelor cu funcție de demnitate publică) în prevederile rectificărilor la Legea bugetului de stat pentru anul curent. Solicitarea vine după ce ieri, 24 mai, prim-ministrul Dorin recean a declarat că Guvernul va propune Parlamentului adoptarea unei rectificări bugetare care să includă un proces de creștere a salariilor în sectorul public. Curtea menționează că nu se regăsește în lista instituțiilor ale căror salarii vor fi majorate, iar salariile angajaților instituției sunt cu mult mai mici în comparație cu alte instituții publice.
”Cu solicitarea de majorare a salariului de referință până la 2500 lei pentru funcționarii CCRM (cu excepția membrilor Curții – persoane cu funcție de demntitate publică), la nivelul altor instituții cu funcții similare, CCRM s-a adresat în repetate rânduri Ministerului Finanțelor. La niciuna din aceste adresări nu am primit răspuns și nu am fost invitați la consultări sau discuții pe marginea subiectului menționat. De asemenea, nici referitor la rectificarea Legii bugetului pentru anul 2023 CCRM nu a fost informată sau consultată”, se arată într-un comunicat de presă al CCRM.
Totodată, CCRM a precizat că în ultimii 3 ani, peste 30 de angajați au plecat de la Curtea de Conturi, majoritatea covârșitoare fiind angajați nu în sectorul privat, ci în alte instituții publice, la salarii mai mari. ”Nivelul de salarizare, condiționează existența în prezent a circa 30 de funcții vacante din circa 120 de funcții de auditori. Procesul de identificare a cadrelor și de recrutare este unul extrem de dificil, deoarece nivelul de salarizare nu sporește atractivitatea Curții de Conturi ca angajator”, se mai arată în comunicat.
În aceste condiții, CCRM declară că persistă un risc înalt că toate progresele și realizările înregistrate de Curtea de Conturi și apreciate înalt de partenerii externi vor fi compromise, iar capacitățile instituției vor scădea dramatic.