Industrii
AcasăActualCurtea Constituțională a declarat neconstituțional salariul minim pe țară în cuantum de...

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional salariul minim pe țară în cuantum de 1000 de lei

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional salariul minim pe țară în cuantum de 1000 de lei stabilit încă în 2014 și care nu a fost revizuit toți acești ani. Anunțul a fost făcut de autorul sesizării, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun.

Potrivit lui, Curtea a reținut argumentele invocate în sesizare și a acceptat că marja de discreție a Guvernului și Parlamentului la stabilirea salariului minim nu este absolută. Salariul minim nu poate fi mai mic decât minimul de existență.

”Situațiile care au existat până în 2022 când unii bugetari aveau salarii de 2000, 2200 de lei – mai mici decât minimul de existență nu se vor mai putea repeta.  Mai mult ca atât, Curtea nu doar a acceptat că salariul minim nu poate fi mai mic decât minimul de existență, dar a stabilit că mecanismul de stabilire al salariului minim trebuie să ia în considerare nu doar supraviețuirea persoanei – dar și asigurarea dreptului la demnitatea umană a acesteia”, a menționat deputatul.

Totodată, el a spus că, concluziile Curții reprezintă o revizuire a jurisprudenței de până acum care stabilea marja absolut discreționară a Guvernului în stabilirea acestui indicator – pornind strict de la posibilitățile economice.

Curtea Constituțională a stabilit că efectele prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 1 august 2022. În cazul în care Guvernul nu va stabili cuantumul salariului minim pe ţară în conformitate cu raționamentele expuse în prezenta hotărâre până la data de 1 august 2022, cuantumul salariului minim în întreaga țară va fi similar cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
cer senin
33.2 ° C
33.2 °
33.2 °
29 %
2.6kmh
0 %
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
34 °
mar
37 °
mie
37 °
MGM ro DI-4357