Industrii
AcasăActualCum se adaptează businessul din Moldova la consecințele războiului din Ucraina. Concluziile...

Cum se adaptează businessul din Moldova la consecințele războiului din Ucraina. Concluziile experților

Războiul din Ucraina nu numai că provoacă probleme economice și logistice grave pentru business, dar oferă și o oportunitate de a regândi economia țării. Acestea sunt câteva dintre concluziile discuției publice „Impactul războiului din Ucraina asupra sectorului privat din Moldova și adaptarea activității economice la condițiile actuale”, organizată de Centrul de Antreprenoriat și Politici Economice (CAPE).

Transportatorii au fost primii care au resimțit consecințele războiului – redirecționarea fluxurilor de mărfuri ucrainene și moldovenești prin transport rutier a supraîncărcat vămile moldovenești, creând cozi de zeci de kilometri. Prin urmare, companiile moldovenești s-au adaptat și au găsit rute alternative pentru transportarea mărfurilor, dar costurile suplimentare sunt transferate consumatorilor.

În plus, asociațiile de business suferă din cauza lipsei de forță de muncă, există o migrație a businessului din Moldova, iar îngrijorările din mediul de afaceri sunt cauzate de riscurile de securitate regională.

În ceea ce privește sectorul energetic, incertitudinea privind aprovizionarea cu gaze naturale și electricitate a țării afectează planificarea și stabilitatea financiară a companiilor. În acest sens, guvernul ar trebui să inițieze discuții cu asociațiile de business ai căror membri folosesc gazul în procesul de producție pentru a identifica mecanismele care le vor permite să rămână competitive.

În același timp, CAPE constată o lipsă de viziune strategică din partea instituțiilor publice în ceea ce privește sectoarele economice care trebuie dezvoltate și cum ar trebui să arate sectorul privat pe termen lung. Întrucât businessul se confruntă cu provocarea de a se adapta rapid la realitate.

„Simțim în mod direct creșterea costului alimentelor, precum și criza energetică, care crește alte costuri pentru servicii comunale și alimente”, a declarat unul dintre participanții la dezbatere, Aneta Zasavițchi, șefa Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement (MĂR).

Și președintele Asociației Expeditorilor și Brokerilor Vamali din Republica Moldova, Dumitru Albulesa, a declarat că mediul de afaceri are nevoie de acțiuni concrete din partea autorităților. „Businessul nu se oprește la declarații politice. Avem nevoie de acțiuni concrete pentru a debloca situația. Schimbările economice trebuie să avanseze și vrem să fim auziți”, a spus el.

Transportatorii au adăugat că se așteaptă la drumuri bune pentru vehiculele grele de marfă, precum și la pregătirea și renovarea posturilor vamale pentru fluxul mare de trafic. „Se așteaptă un flux mare de ajutoare către Ucraina, dar transportatorii din această țară vor trebui, de asemenea, să muncească și să plătească taxe și impozite”, a subliniat Genadie Țaulean, administrator al Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA).

La rândul său, Ina Gladii, coordonator de programe al Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM) a subliniat: „Industria turismului din Moldova nu dispune de resurse și de un plan strategic pentru a poziționa țara pe scena internațională ca o destinație turistică sigură. De exemplu, agențiile de turism și-au reorientat activitățile și oferă servicii de gestionare a evenimentelor”.

Tatiana Lariușin, directoarea CAPE, a declarat că discuțiile vor continua, iar experții vor face recomandări concrete autorităților.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Sandar_Vs Ro DI-4340