Industrii
AcasăActualCum să deschizi un club de fitness dacă costul unui aparat ajunge...

Cum să deschizi un club de fitness dacă costul unui aparat ajunge la prețul unei mașini uzate în stare bună? Interviu cu directorul clubului Fitness & Wellness Club Alexia, Alexei Pervanciuc

Piața serviciilor de fitness din Moldova este suprasaturată. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți dacă ideea de a deschide un club de fitness nu te lasă. Alexei Pervanciuc, fondatorul și directorul Fitness & Wellness Club, a vorbit pentru BP despre cum este să deschizi un club de fitness, câte investiții sunt necesare pentru asta și cum să supraviețuiești în condițiile actuale.

Noi înșine am luat creionul și rigla

Cum a apărut ideea de a deschide un club de fitness?

Ideea a apărut la începutul anilor 2000. Sunt dintr-o familie de handbaliști: tatăl meu a jucat handbal, eu și fratele meu jucăm și în prezent, am reprezentat naționala Moldovei la diferite competiții oficiale. În plus, mai avem un club de handbal, suntem actualii campioni, iar în acest an echipa masculină a devenit pentru a șasea oară campioană a Republicii Moldova. Spun asta pentru că echipa a avut întotdeauna nevoie de propria sală de sport pentru antrenament. Din păcate, prima sală în care ne-am antrenat a fost demolată, ni s-a cerut să o părăsim pe a doua și astfel am decis să construim o sală de sport.

Știam bine că sala este o încăpere imensă care trebuie încălzită și luminată, iar banii din închirierea sălii nu ar fi suficienți pentru întreținere, așa că ne-am gândit să amplasăm într-un complex sportiv și un club de fitness. În 2001-2004, am jucat în Germania, ceva mai devreme în Polonia în Liga Superioară, iar tatăl meu, fratele meu și cu mine am trecut în revistă multe săli. Am înțeles ce vrem de la sala noastră, cum ar trebui să arate, ce infrastructură ar trebui să fie. Pentru noi era important să se respecte logistica, comoditatea, mișcarea și să existe toate premisele necesare. Am comandat un proiect de la o organizație de proiectare, dar prima schiță nu ne-a ieșit. Am insistat ca pe viitor compania să ne îndeplinească toate cerințele pentru proiect și noi înșine am luat un creion și o riglă și am desenat un complex sportiv existent. Iar organizația i-a dat doar forme arhitecturale legitime.

Ce este în complexul vostru sportiv?

În 2004, am găsit un loc, am primit autorizații și am început să construim. Un an și jumătate mai târziu, în mai 2006, a avut loc deschiderea. De atunci, complexul nostru sportiv a găzduit un număr foarte mare de competiții internaționale și naționale, oficiale și neoficiale, de amatori și profesioniști la fotbal, volei, handbal, box, taekwondo, dans, floorball și așa mai departe. Sala este dotată cu o tribună, care permite să primim spectatori. Sunt săli cu locații standard în Chișinău, dar nu sunt atâtea locuri câte avem noi.

Arena multifuncțională este situată la etajul doi, iar la primul etaj se află un club de fitness și Academia de Sport pentru copii. Anul acesta Academia împlinește 5 ani. Acum este singura organizație din Chișinău cu 12 cluburi sportive. Anul acesta am deschis o sală de lupte, sală de grappling, MMA (arte marțiale mixte), sală de dans. Există secții de volei, baschet, fotbal, box (un al doilea ring de box a fost înființat acum două săptămâni), gimnastică ritmică, taekwondo olimpic, acrobație, stretching și fitness.

Cât timp ați studiat piața înainte de a vă deschide? Este greu să deschizi o astfel de afacere?

Am realizat un studiu și am constatat că la acea vreme industria de fitness din Moldova se afla la nivelul inițial de dezvoltare. Mai multe cluburi au fost deja deschise înaintea noastră, unele dintre ele continuă să funcționeze, dar unele au părăsit deja piața din diverse motive.

Acum este posibil să deschidem ceva la scară largă, dar este dificil în fața schimbării prețurilor la energie – iar acesta este unul dintre pașii principali în costurile cluburilor de fitness. Acum nu știm cât va costa gazul toamna sau iarna.

Probleme de afaceri

Ați avut dificultăți la plata facturilor?

În februarie 2021 am plătit 30 de mii de lei pentru gaz, iar în februarie 2022 această sumă s-a triplat, în ciuda faptului că consumul a scăzut. Înțelegând că prețul gazului a crescut, am început să-l consumăm ceva mai puțin, bineînțeles, nu în detrimentul serviciului. Iar de la 1 iunie costul gazului va crește și mai mult. Același lucru este valabil și cu electricitatea, dar holul trebuie încălzit, apa trebuie încălzită. Poate că cineva are panouri solare care permit ca apa să fie încălzită de la soare, dar aceasta nu este o oportunitate pe tot parcursul anului, ci pentru aproximativ o jumătate de an, în restul timpului, în orice caz, trebuie să folosim încălzirea de la agentul termic sau pe cont propriu. Aceste costuri nu pot fi calculate cu exactitate, ci pot fi estimate doar pe baza numărului de clienți ai clubului.

Ce alte probleme pot apărea în deschiderea unui centru de fitness?

Există o a doua problemă. Toate cluburile majore au o afacere axată pe abonamentele anuale, iar înainte de pandemie, exista o astfel de tendință – aproximativ 80% dintre clienți luau abonamente anuale, iar 10-20% – scurte (una, două sau trei luni). Acum oamenii se tem de necunoscut și își iau abonamente pentru o lună. În consecință, vindem puține abonamente anuale, iar noi (managerii) avem o problemă cu planificarea afacerii pe termen lung, cu stabilirea planurilor pentru departamentul de vânzări. Poate că de acest lucru vor beneficia studiourile și sălile mici care nu s-au concentrat pe abonamente anuale. Dacă nu au avut destui clienți, atunci cred că această problemă este ca și rezolvată.

Dacă e să deschizi ceva acum, atunci doar ceva foarte mic. Când deschideți un club mare, trebuie să înțelegeți unde îl deschideți și câți oameni pot veni la clubul dvs. De exemplu, lângă o zonă rezidențială în construcție sau deja construită. Acum tendința este de așa natură încât nu are sens să cauți oameni prin zonă – dacă clubul este în Centru, trebuie să cauți clienți în Centru, dacă este la granița cu Botanica, mai poți căuta la Botanica, dar să cauți clienți la Ciocana fiind în Centru este o utopie. Poate va veni cineva din motiv că îl place foarte mult pe antrenor sau îi place foarte mult clubul, dar vor fi o minoritate. Astăzi oamenii prețuiesc timpul și dacă sunt în căutarea unui club, îl caută aproape de casă sau de serviciu.

Cât de mare este concurența în mediul de fitness din Moldova?

Următoarea problemă este concurența. Daca deschizi un club care va fi evident inferior ca suprafață, din punct de vedere al echipamentului de exerciții, atunci nu poți spera că oamenii vor veni la tine.

Dacă ar fi să deschid un club, aș face un sondaj cu răspunsuri multiple în rândul persoanelor care locuiesc sau lucrează în apropiere. De exemplu, dacă s-ar deschide un astfel de club, ne-ați vizita? Da, nu. Trebuie să oferiți opțiuni pentru costul serviciilor dvs., deoarece clubul premium are o gamă de prețuri, cel mediu este o altă gamă, segmentul business este a treia gamă.

Întrebare financiară

De câți bani este nevoie pentru a deschide un club?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să înțelegeți publicul țintă pe care îl vizați. Dacă acesta este un segment premium, atunci nu vă puteți permite aparate sportive obișnuite.

Este scump sa cumperi echipamentul sportiv?

Ca să înțelegeți diferența de preț: un aparat eliptic pentru amatori poate fi luat cu 150 €, semi-profesional – 1200 €, profesional – 4000-5000 €.

În funcție de suprafață, ai nevoie de minim 5 m2 pentru un aparat, dacă ai o sută de metri pătrați, ai nevoie de 20 de aparate. Înmulțim cantitatea cu prețul – asta va fi calculul numai pentru inventar.

De unde îl importați?

Aducem singuri aparatele. Pe lângă fitness, ne ocupăm de pardoseli profesionale și dotăm săli de sport. De la 150 EUR până la costul unei mașini bune uzate – costul unui aparat de antrenament. În același timp, atunci când imporți echipamente, trebuie să plătești TVA, taxe vamale și logistică. Toate acestea se adaugă la costul aparatului pentru sport.

Deci de câți bani este nevoie pentru a deschide o sală?

Câți sunt. Pe lângă cele menționate mai sus, trebuie să adăugați ventilație (care este o condiție foarte importantă și foarte costisitoare), aer condiționat, pardoseală adecvată. În plus, mai sunt și alte zone care trebuie și ele dotate – recepție, vestiare, dușuri.

Investiția dvs. a dat roade?

Da. Investiția noastră a dat roade în aproximativ 7-8 ani.

Multe cluburi de fitness supraviețuiesc

Care este situația actuală pe piața serviciilor de fitness?

Astăzi, această direcție nu este la fel de promițătoare ca înainte. Multe cluburi de fitness supraviețuiesc, ca să spunem ușor. Comunicăm între noi, iar multe cluburi nu au ieșit din pandemie. Cineva a vândut afacerea și a plecat, cineva a dat faliment, cineva a cedat drepturile altui proprietar. Dar există curajoși care acceptă această afacere și încearcă să o dezvolte.

Dar fiind destul de mult timp în acest domeniu și într-un loc bun, pot spune că acum este foarte greu, pentru că în timpul pandemiei, oamenilor pur și simplu le era frică să meargă undeva, ca să nu mai vorbim de antrenamente în sala de sport sau în sala de program de grup. După pandemie, mulți încă se întorc – vedem revenirea clienților pe care i-am văzut acum doi ani (în 2020). Acest lucru nu poate decât să lase o amprentă negativă asupra stării financiare a oricărui club.

În plus, inflația îi obligă pe angajați să ceară o creștere a salariului. Totodată, în 2006-2007, abonamentele premium costau 11 mii de lei, iar astăzi costă 5-6 mii de lei. Adică, peste 15 ani, prețul a scăzut la jumătate, iar inflația a redus valoarea banilor cu 7-10-12% în fiecare an. Prin urmare, această afacere a încetat să mai fie atât de atractivă. Unii proprietari de cluburi au alte afaceri din care câștigă bani, pe care îi investesc în întreținerea unui club de fitness cu pierderi. Nu toată lumea se află în așa situație și nu toată lumea recunoaște asta, dar situația este cam așa. Am suferit și am fost nevoiți să achităm salariile și serviciile comunale în acest fel.

Cât de mult au scăzut vânzările voastre în timpul pandemiei? Ați închis clubul pentru o vreme?

În perioada de izolare nu am lucrat deloc timp de 4 luni, în aceasta perioadă am făcut reparație. Am început să lucrăm în iulie, care este în mod tradițional cea mai slabă lună, dar în jurul lunii octombrie, oamenii au început să revină la normal.

Vânzările revin la nivelurile de dinainte de pandemie?

2020 a fost un an foarte neprofitabil pentru noi. Și în 2021, am lucrat pentru a acoperi această pierdere, dar încă nu am compensat-o pe deplin. În plus, după 24 februarie s-a adăugat un alt factor. Pandemia s-a terminat, a început războiul.

Multă lume pleacă și nu se știe când se vor întoarce, și printre clienții noștri la fel. Iar cei care nu au plecat fac o pauză de la antrenamente sau fac abonamente lunare. Dar au apărut clienți din Ucraina. Dar dacă în martie au luat abonamente pentru o lună, în aprilie numărul lor s-a înjumătățit, iar în mai s-a înjumătățit dublu.

Poți câștiga bani peste tot

După ce va-ți confruntat cu toate aceste provocări, regretați că ați deschis un club de fitness? Dacă da, de ce?

Nu, pentru că pe lângă fitness tradițional, avem și studiouri în club (suntem unul dintre puținele cluburi, dacă nu singurul, care are studiouri).

Studioul este o comunitate separată, un stat separat într-un stat. De exemplu, studiouri de stretching sau cross-fit. Clienții au camere separate și un program separat și vin acolo exact pentru ceea ce au nevoie. Studioul este ceva între a merge la sală și a încerca să atingi obiectivul de sine stătător și să iei un antrenor certificat și să lucrezi cu el. Acesta este un mini-grup în care există un antrenor care vă conduce la sarcina în cauză.

Avem chiar și o școală de antrenament pentru antrenori de fitness. Pregătirea are loc la noi, iar examenul este la București. Drept urmare, antrenorul primește un certificat internațional. Avem 7 antrenori. În plus, școala a pregătit zeci de antrenori pentru alte cluburi de fitness.

Există un studio „Puzanet” pentru bărbați și „Slim” pentru femei, orientate spre rezultate.

Mai avem o duzină de astfel de studiouri contra unei taxe suplimentare, acestea nu sunt incluse în abonamentul de bază.

Care sunt planurile tale pentru următorii cinci ani? Plănuiți să vă extindeți afacerea? Dacă da, cum?

În complexul nostru avem 3,5 mii m2. Acum terminăm construcția unui apart-hotel, care ne va permite să organizăm competiții internaționale, să găzduim echipe, să organizăm mese și să reabilitam sportivi. Această clădire are încă 10 mii m2.

Avem un proiect de construcție a două piscine în interiorul și pe acoperișul clădirii conform standardelor olimpice pentru antrenament și competiție.

Ce sfaturi le-ați da tinerilor antreprenori atunci când încep o afacere?

Fără bani, puține sfaturi poți să dai. Nu vă implicați în istoria împrumuturilor. Dacă ai banii tăi, deschide ceva mic, pentru că fără investiții serioase nu vei putea deschide ceva mare. Daca știi că se preconizează construirea unui ansamblu rezidențial de 1000 de persoane, atunci poți convinge 10-20% dintre ei sa vină la tine pentru fitness, așa că dacă ai o cameră sau o poți cumpăra/închiria, atunci fă un plan de afaceri, calculează totul, consultați-vă cu cei care și-au deschis deja o afacere. Fără un plan de afaceri, nici să nu te gândești să deschizi ceva. Cu siguranță este dificil să deschizi ceva mare astăzi, acum piața este suprasaturată.

Este posibil să faci bani în mediul de fitness din Moldova? Dacă da, cum se face?

Puteți câștiga bani peste tot, dar este important să abordați problema cu cunoștințe și experiență. Doar venind de undeva din exterior „m-am antrenat în sală, acum o voi deschide pe a mea și totul va fi bine” – aceasta nu este aceeași experiență.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
cer senin
31.1 ° C
31.2 °
31.1 °
89 %
4kmh
0 %
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
31 °
mar
35 °
Policontract DI_4403