Industrii
AcasăActual”Cu suportul UE și al altor parteneri externi, situația din domeniul energetic...

”Cu suportul UE și al altor parteneri externi, situația din domeniul energetic a fost stabilizată”. Gavrilița a discutat la Bruxelles cu eurocomisarul pentru energie

Republica Moldova continuă să facă reforme în domeniul energetic, să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, dar are nevoie în continuare de suportul Uniunii Europene pentru a găsi alternative accesibile, a declarat, la Bruxelles, prim-ministra Natalia Gavrilița la întrevederea cu eurocomisarul pentru energie, Kadri Simson.

„Cu suportul UE și al altor parteneri externi, situația din domeniul energetic a fost stabilizată. Am asigurat populația cu resurse energetice pentru această iarnă și am început pregătirile pentru iarna viitoare. Nu doar am gestionat crize, ci și am făcut schimbări, iar Comunitatea energetică a recunoscut că Moldova a realizat, în ultimul an, cel mai mare progres între țările candidate”, a declarat șefa Guvernului.

În special, Natalia Gavrilița s-a referit la identificarea instrumentelor financiare, inclusiv granturi pentru avansarea pe mai multe proiecte care au trenat ani de zile: construcția liniei de înaltă tensiune Bălți-Suceava, creșterea cantităților de energie regenerabilă produsă în țară, dar și realizarea unui amplu program de eficiență energetică în clădirile publice și blocurile de locuit. Având în vedere că Republica Moldova are în continuare o intensitate energetică mare, iar sectorul rezidențial consumă circa jumătate din resursele energetice ale țării, este foarte importantă lansarea Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial.

„Este salutar faptul că ați redus consumul de energie în această iarnă și este important să vă pregătiți pentru următorul sezon rece, prin creșterea eficienței energetice în sectorul rezidențial. UE este interesată să sprijine aceste eforturi”, a declarat comisarul european pentru energie.

Șefa Cabinetului de miniștri a mulțumit oficialilor europeni pentru suportul acordat la interconectarea sistemului electric național la rețeaua europeană ENTSO-E, precum și pentru posibilitatea de a participa la Platforma pentru Energie. De asemenea, prim-ministra Natalia Gavrilița a exprimat recunoștință blocului comunitar pentru suportul bugetar oferit anul trecut și pentru ultimul ajutor de 250 de milioane de euro – asistență financiară anunțată recent pentru sectorul energetic – bani care vor merge la suplinirea Fondului de vulnerabilitate energetică, prin intermediul căruia sunt acordate compensații la gaze și electricitate.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
HR-Consulting Ro DI_4373
Chișinău
cer senin
0.2 ° C
0.2 °
0.2 °
64 %
0.5kmh
0 %
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
13 °
lun
10 °
mar
3 °
Intertext ro DI-4356