Industrii
AcasăActual”Creșterea nivelului de impozitare va afecta un număr semnificativ de persoane”. Asociația...

”Creșterea nivelului de impozitare va afecta un număr semnificativ de persoane”. Asociația Băncilor din Moldova solicită excluderea acestei propuneri

Asociația Băncilor din Moldova își exprimă îngrijorarea cu privire la propunerea de majorare semnificativă a cotei impozitului din dobânzile achitate în folosul cetățenilor de la 3% la 12%, în condițiile în care, în pofida eforturilor Băncii Naționale a Moldovei de a tempera consumul și a stimula economisirea prin majorarea exponențială a ratei de bază, volumul depozitelor la termen atrase de la cetățeni în primele 10 luni ale anului curent la nivelul sistemului bancar este în scădere cu 1.8 mlrd. lei față de perioada similară a anului.

Potrivit Asociației, o creștere majoră a cotei impozitului din dobânzi ar descuraja economisirea și ar face mai anevoioasă atragerea depozitelor, or plasamentele bancare ale populației contribuie direct la finanțarea durabilă a economiei naționale, ceea ce ar face și mai dificilă și mai de durată redresarea economică a țării având în vedere contextul economic și geopolitic actual.

Conform estimărilor în baza studiilor internaționale creșterea de 4 ori a cotei de impozitare va determina reducerea suplimentară cu 680 mil. lei a valorii depozitelor la termen (redirecționarea către deținerile de numerar sau transferuri în alte țări), fără a lua în considerare incertitudininea cu care ne confruntăm la moment.

La fel, Asociația Băncilor din Moldova spune că măsura va avea un impact social negativ asupra populației. ”Analizând profilul deponenților în sectorul bancar se constată că depozitele sunt distribuite în sume mici, preponderent beneficiari fiind persoanele de vârstă pensionară. Astfel, conform estimărilor ABM, 99.9% din deponenți dețin depozite care generează dobânzi până la nivelul scutirii personale (27 000lei) (mărimea venitului neimpozabil), acestea constituind 82% din totalul dobânzilor achitate cetățenilor”, se precizează în comunicat.

De asemenea, 50% din totalul dobânzilor sunt achitate către cetățenii cu o vârstă mai mare de 60 de ani (25% din numărul de deponenți).

”Estimările respective demonstrează faptul că profilul cetățenilor deponenți în Republica Moldova nu este neapărat din categoria persoanelor cu venituri mari, iar creșterea nivelului de impozitare va afecta un număr semnificativ de persoane.

Criza energetică determinată de conflictul regional s-a transpus într-o creștere fără precedent a prețurilor, iar provocarea Guvernului ține de lipsa veniturilor disponibile a populației pentru a acoperi această creștere, fapt pentru care se recurge la programe de suport și compensare a tarifelor la energie.

Or, efectul acestei măsuri este contrar politicilor promovate și se va materializa direct în diminuarea venitului din dobânzi pentru un număr mare de cetățeni care la moment se confruntă cu creșterea prețurilor și lipsa disponibilității veniturilor”, se mai arată în comunicat.

În acest sens, Asociația Băncilor din Moldova solicită excluderea din proiectul de lege a majorării cotei de impozitare a dobânzilor, în special în perioada actuală de incertitudine, având un efect negativ asupra sectorului financiar și asupra majorității populației, în special cele cu vârstă pensionară.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Real Business Ro DI_4410