Industrii
AcasăActualCreditele ipotecare în 2023: risc sau oportunitate? Ce părere au agenții imobiliari...

Creditele ipotecare în 2023: risc sau oportunitate? Ce părere au agenții imobiliari din Republica Moldova

Dobânzile la creditele ipotecare au crescut de la 7,56% la 13,01%, ceea ce a făcut ca acestea să nu mai fie atractive pentru cetățeni. Astfel, în decembrie 2022, volumul acestora a scăzut de șase ori, ajungând la 79 de milioane de lei. În ciuda acestui fapt, agenții imobiliari sfătuiesc să se ia un credit ipotecar pentru un apartament.

Petru Oleinic, director al companiei Nika Imobil, a declarat că, în ultimii 3-4 ani, întreaga creștere a pieței imobiliare, în ceea ce privește numărul de tranzacții și prețurile, a fost legată de cumpărătorii de credite ipotecare.

„Acum, creditele ipotecare au devenit mai scumpe, avansul a crescut, ratele au crescut și cerințele pentru debitori s-au schimbat. De aceea este dificil pentru oameni și nu prea au dorința de a lua împrumuturi”, explică el.

Cu toate acestea, Vlad Musteață, șeful Proimobil, remarcă faptul că, chiar dacă creditele ipotecare sunt puțin mai scumpe în acest an și cererea nu este la fel de mare, oamenii pot beneficia de o astfel de combinație.

Potrivit acestuia, atunci când situația creditelor ipotecare se va îmbunătăți, cumpărătorii vor deveni mai activi, iar cererea de oferte bune va crește foarte mult: „În consecință, nu vor fi oferte, pentru că în ultima vreme nu mai sunt construcții mari în Moldova. Astfel, dacă sunt două case de vânzare și sunt șapte clienți deodată, se va ajunge rapid la o creștere a prețurilor”.

Musteață este convins că este mai bine să iei un credit ipotecar astăzi și să suporți 3-6 luni de ipoteci mari. „Oricum va scădea până în toamnă, dar datorită acestui fapt o ofertă bună, pe care cumpărătorii nu o vor mai cumpăra în toamnă, va fi la un preț bun”, a conchis șeful companiei.

Expertul imobiliar de la Remark Imobil, Valeria Șevciuc, spune că în Moldova nu vor scădea prea mult creditele ipotecare. Cu toate acestea, ea subliniază că ipotecile sunt mai bune decât chiriile.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
MGM ro DI-4357
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni