Industrii
AcasăActualCota de piață a maib în sectorul bancar este de 37%. Banca...

Cota de piață a maib în sectorul bancar este de 37%. Banca intenționează să o majoreze

Cota de piață a maib pe piața bancară este de 36-37%, iar banca este liderul sectorului după mai multe criterii, inclusiv numărul de clienți, active etc. În următorii doi ani, banca intenționează să crească această cotă la 40% și mai mult prin conversii multiple. Acest lucru a fost anunțat de directorul general al maib, Georgi Shagidze, la prezentarea rezultatelor băncii pentru al doilea trimestru din 2022.

Acesta a adus ca exemplu mai mulți indicatori importanți ai băncii. De exemplu, în timp ce la sfârșitul primului trimestru volumul depozitelor a scăzut cu 8%, acum tendința s-a inversat, iar la sfârșitul celui de-al doilea trimestru scăderea este deja de numai 2% față de sfârșitul anului 2021.

Portofoliile de credite sunt în creștere, deși nu la fel de rapid. În special, împrumuturile pentru întreprinderi continuă să crească, dar numărul creditelor de consum a scăzut semnificativ, până la 50%. Banca a precizat că 32% din credite au fost acordate online, în timp ce depozitele au fost chiar mai mari, de peste 41%.

La sfârșitul celui de-al doilea trimestru, activele băncii au atins 2 miliarde de dolari, iar capitalul – 25 milioane de dolari. Profitul băncii a fost de 252 milioane de lei, de două ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Marja netă a dobânzii este mai mare decât anul trecut – 5,7% în loc de 4%. La sfârșitul celui de-al doilea trimestru, rata dobânzii a început să se apropie de rata de bază, iar creșterea va continua, consideră maib.

Potrivit informațiilor prezentate, atât profitabilitatea finanțării, cât și costul acesteia sunt în creștere din cauza creșterii ratei la depozite, iar banca caută acum un echilibru.

Shagidze a spus că strategia băncii pentru viitor este de a-și folosi punctele forte pentru a transforma maib în banca viitorului, unde patru lucruri contează: clientul în centrul tuturor lucrurilor, clientul în spațiul digital, listarea pe bursele internaționale și extinderea serviciilor pentru diaspora.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
cer senin
13.5 ° C
13.9 °
10.2 °
70 %
4.5kmh
0 %
lun
18 °
mar
16 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
19 °
Birotix Com ro DI-4407