Industrii
AcasăActualContractul dintre Moldovagaz și Gazprom, făcut public! Reacția lui Vadim Ceban

Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, făcut public! Reacția lui Vadim Ceban

Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a fost făcut public marți, neoficial. Documentul a fost trimis la adresa de email a portalului anticoruptie.md. Potrivit redacției, reprezentanții Guvernului au refuzat să comenteze, dar nu au infirmat veridicitatea documentului. În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile  de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat.

Potrivit documentului, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, Gazprom se obligă să livreze, iar Moldovagaz se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la Tiraspoltransgaz. Acordul presupune că Moldovagaz se obligă să plătească livrările de gaz față de Tiraspoltransgaz.

Formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platform TTF este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi.  Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze.

Alte 70 la sută din prețul „ de iarnă” sunt calculate conform punctului 3.2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura.

În perioada de vară, din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30 la sută din preț este calculate în baza prețului mixului de produse petroliere iar 70 la sută, în baza prețului de piață.

De asemenea, potrivit anticoruptie.md, Anexa arată și cazurile în care contractual poate fi reziliat. Acest lucru poate să se întâmple în cazul în care la dat de 1 mai a anului curent nu va fi încheiat un acord privind reglementarea datoriei vechi a Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance. Este vorba despre datoria, care urmează a fi supusă în viitorul apropiat unui audit extern de către autoritățile moldovenești. Contractul mai poate fi reziliat și dacă Acordul dintre guvernele Republicii Moldova și Federația Rusă privind reglementarea datoriei nu va intra în vigoare. De asemenea el poate fi rupt dacă partea moldovenească îl va denunța până ce Moldovagaz își va îndeplini obligațiunile față de Gazprom  și Factoring Finance.

Contractul cu Gazpromul poate fi reziliat și din alte motive invocate de părți, inclusiv din cauza lipsei aprobărilor corporative a acordului privind reglementarea datoriei. Gazpromul poate rupe contractul dacă partea moldovenească nu va efectua la timp plățile pentru gazul livrat în partea dreaptă a Nistrului. Despre datoria părții stângi nu se vorbește nimic.

Totodată, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a venit cu o reacție imediată. El a spus că, scurgerea de informații care constituie un secret comercial pune în pericol îndeplinirea obligațiilor contractuale dintre  Moldovagaz și Gazprom și securitatea energetică a țării în ansamblu.

”Mai simplu spus, publicarea în presă a Anexei nr. 19 la contractul principal poate încălca principiul furnizării neîntrerupte de gaze în Republicii Moldova. În calitate de președinte al consiliului de administrație al companiei Moldovagaz, declar că mă voi adresa de urgență la Procuratura Generală a Republicii Moldova cu o cerere oficială de aducere în fața justiției a celor responsabili de scurgere. În paralel, Departamentul de protecție corporativă al întreprinderii va efectua o anchetă internă, ale cărei rezultate, de asemenea, vor fi transmise procurorilor”, susține, Vadim Ceban.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer senin
-6.2 ° C
-4.8 °
-6.2 °
80 %
5.7kmh
0 %
joi
-0 °
vin
2 °
sâm
4 °
Dum
2 °
lun
-1 °
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni