Industrii
AcasăActualContractul de livrare a energiei electrice dintre Energocom și MGRES, starea de...

Contractul de livrare a energiei electrice dintre Energocom și MGRES, starea de urgență în RM și compensații mai mari la plata facturilor. Agenda Economică

Bună ziua, prieteni! Urmăriți Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente din săptămâna trecută, dar și despre ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.

Subiectul de săptămâna trecută, care a stârnit un mare interes și semne de întrebare din partea cetățenilor, a fost anunțul ministrului Infrastructurii Andrei Spînu care a informat că SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, el a spus că se va analiza opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate.

Totodată, el a spus că cantitatea pentru decembrie este de aproximativ 204 mii MW. Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept. Prețul este de 73 USD. De asemenea, MoldovaGaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES, iar CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Vicepremierul a declarat astfel că cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate.

Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima dată, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom.  Suplimentar, odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate, a spus Spînu. În același timp, el ne-a rugat să economisim în continuare.

Începând de mâine, 6 decembrie, starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova se prelungește pentru încă 60 de zile. Decizia a fost aprobată, cu votul majorității deputaților, la solicitarea Executivului. În plenul Parlamentului, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarant că evoluțiile recente ne arată că țara noastră se găsește într-o situație fără precedent, în care instituțiile au în continuare nevoie de instrumente rapide pentru a interveni atunci când viața și siguranța oamenilor sunt puse în pericol. ”Dacă nu ar fi fost declarată starea de urgență, nu am fi putut să ajutăm companiile în domeniul energetic, nu am fi avut instrumente legale pentru a dispune stocarea de gaze naturale și nu am fi putut achiziționa rapid energie electrică din România, iar oamenii ar fi rămas pe întuneric”, a spus Natalia Gavrilița.

O altă noutate importantă ține de compensații. Astfel, peste 40 de mii de gospodării din cele 695 de mii înregistrate pe portalul compensatii.gov.md vor primi compensații mai mari la plata facturilor, urmând să le fie recalculat gradul de vulnerabilitate care le-a fost atribuit inițial. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale.  În urma analizei datelor prelucrate, s-a stabilit că o anumită categorie de consumatori au un istoric de consum de energie care nu permite estimarea corectă a vulnerabilității energetice a acestora. Pentru a corecta  aceste situații, s-a stabilit un nivel minim de cost al energiei utilizat în calculul gradului de vulnerabilitate pentru toți consumatorii.

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a informat membrii CSE că din cele 695 mii de cereri depuse pe platforma compensatii.gov.md în luna noiembrie, 80% din gospodării au primit gradul de vulnerabilitate foarte ridicată, urmând să le fie compensate până la 59% din suma facturii la gazele naturale și în jur de 50% din suma facturii la încălzire centralizată.

Altor 11% dintre solicitanți li s-a atribuit gradul de vulnerabilitate ridicată, 5% dintre cei care au depus cereri au obținut gradul de vulnerabilitate medie, iar 3% – gradul de vulnerabilitate scăzută. Doar 1% din numărul de consumatori înregistrați pe portalul compensatii.gov.md au fost clasificați ca fiind non vulnerabili și nu vor beneficia de compensații.

Amintim că cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie inclusiv. Persoanele care n-au reușit să se înregistreze pot continua să o facă, compensațiile pentru acești consumatori urmând să fie acordate începând cu următoarea lună după cea în care s-au înregistrat. Pentru luna noiembrie consumatorii neînregistrați vor beneficia de compensații medii, iar începând cu luna ianuarie, de compensații scăzute.

Să nu uităm că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife la energia electrică în Republica Moldova. În medie, acestea vor crește cu 16%-24%. Astfel, pentru consumatorii Premier Energy, tariful a crescut de la 4,77 lei la 5,91 lei pe kWh, adică cu 24% mai mult. În același timp, compania cerea un preț de 6,38 lei pe kWh. Tariful pentru FEE Nord va crește cu 0,79 lei, sau  cu 16%. Consumatorii din nordul țării vor plăti 5,60 lei pe kWh. Operatorul a cerut un pic mai mult – 5,68 lei.

Tot săptămâna trecută, Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că  Arena Chișinău își pornește activitatea pe 24 decembrie. Ministrul Spînu a mers la arenă pentru a vedea cum decurg ultimele lucrări de amenajare a primei căi de acces, dar și pregătirile pentru concertul din 24 decembrie. Potrivit deputatului PAS Radu Marian, complexul va fi inaugurat cu un „concert istoric” al formației de muzică pop-rock din Ucraina Okean Elzy, în susținerea Ucrainei.

Pe scurt și despre alte evenimente ale săptămânii.

În cadrul ședinței din data de 7 decembrie, Guvernul va revizui din nou indicatorii bugetului de stat pentru acest an. Acest lucru se datorează capitalizării Energocom, creșterii veniturilor și reducerii costurilor. Ca urmare, veniturile bugetare se vor ridica la 59,3 miliarde lei, iar cheltuielile – 73,9 miliarde lei. Deficitul bugetar va fi redus de la 17,2 miliarde lei la 14,6 miliarde lei. Acesta va fi acoperit din finanțare externă.

De asemenea, Biroul Național de Statistică va publica mai multe date privind subutilizarea forței de muncă, dar și populația în afara forței de muncă.

Asta e tot pentru astăzi, ne vedem lunea viitoare. Pentru a nu pierde ultimele ediții din Agenda Economică, abonați-vă la canalul nostru de Youtube și Telegram, dar și la paginile noastre de Facebook și Instagram.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
http://trendseter.md/
https://mediagallery.md/home/ro/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418
Chișinău
cer senin
15.5 ° C
15.5 °
14.2 °
99 %
0kmh
0 %
lun
30 °
mar
30 °
mie
30 °
joi
29 °
vin
30 °
http://trendseter.md/
https://www.mgm.md/
https://mediagallery.md/home/ro/