Industrii
AcasăActualContrabanda, economia tenebră și frauda privind rambursările. Ioniță explică de ce veniturile...

Contrabanda, economia tenebră și frauda privind rambursările. Ioniță explică de ce veniturile din TVA sunt în scădere

Veniturile Moldovei din TVA în prima jumătate a anului 2023 reflectă starea tristă a economiei și prezintă semne clare de îngrijorare, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță. El a numit economia tenebră, contrabanda și restituiri fictive de TVA drept principalele motive ale scăderii veniturilor.

Analizând veniturile bugetului de stat, expertul a menționat că, veniturile din TVA scad al doilea trimestru consecutiv și-n trimestrul doi din 2023 au fost de doar 6,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă minimul pentru ultimii 2 ani. Este vorba de încasările nominale, fără a ține cont de inflație și deprecierea banilor.

”După valoarea lor reală încasările din TVA din trimestrul II din 2023 au fost cele mai mici din ultimii 5 ani. Am avut un fenomen unic în pandemie în trimestrul II din 2020, dar el trebuie exclus din analiza noastră. Din grafic se vede clar, că veniturile față de anul trecut în termeni reali s-au redus de 1,6 ori, o scădere pur și simplu năucitoare”, a menționat Ioniță.

Expertul a explicat că scăderea veniturilor a fost cauzată de mai multe motive – în primul rând, reducerea consumului real al populației, precum și creșterea economiei tenebre și a contrabandei. ”Sărăcirea populației din ultimii 2 ani, slăbirea instituțiilor statului, războiul din Ucraina, cochetarea cu cei din Transnistria, sunt ingredientele perfecte pentru creșterea contrabandei și fraudarea veniturilor bugetului public”, a subliniat Ioniță în analiza sa.

O a treia explicație este revenirea la practicile vechi de fraudare a bugetului de stat, prin restituiri fictive de TVA. ”Mai simplu spus o schemă ilegală de sustragere a banilor din bugetul de stat, prin acte false de restituire a TVA. Această practică a existat ani de zile, apoi s-a reușit reducerea acestui fenomen, iar acum cel mai probabil a luat din nou amploare. Altfel este greu să explici, cum pe fundalul reducerii exporturilor, cresc restituirile de TVA din buget”, a adăugat expertul.

El a îndemnat autoritățile să atragă atenția la trei lucruri: 1) economia tenebră, 2) contrabanda și 3) delapidarea de bani din buget prin restituiri ilegale de TVA.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
http://trendseter.md/
https://www.intertext.md/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418
Chișinău
cer senin
16.6 ° C
18.2 °
16.6 °
96 %
1.5kmh
0 %
lun
30 °
mar
30 °
mie
30 °
joi
29 °
vin
27 °
https://www.mgm.md/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418